Drets

Protesta davant del Consell de Govern de la UPC que pretén acomiadar 340 persones

El Consell de Govern aprova una retallada de pressupost no prevista d'11 milions d'euros, que implica l'acomiadament de 340 persones. Un dels punts que també s'haurà de debatre és la destitució...
Oriol Matadepera
15/03/2013

Professorat, plantilla i estudiantat demanen un canvi de rumb

La Coordinadora d’Assemblees de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Consell de l’Estudiantat de la UPC informen que han presentat 115 signatures dels membres del Claustre (una tercera part del total) amb l'objectiu de convocar un Claustre Extraordinari on es tracti exclusivament la convocatòria d’eleccions anticipades a rector. Segons l'estudiantat convocant, així com el personal docent i investigador i personal d'administració (PDI) i serveis (PAS) que s'ha coordinat per a fer aquesta proposta, “la reducció de personal tant docent i investigador com d’administració i serveis, la reducció de sous i problemes de pagaments o l'augment de les matrícules han generat una situació insostenible”. Acusen a l'actual rector Antoni Giró Roca “d'iniciar a corre-cuita dos grans plans molt controvertits i poc consensuats —el Pla VE i Re-estructura de la UPC— d’eficàcia i justificació qüestionable”.

Volen un canvi de rumb i per això avui divendres han convocat una roda de premsa abans de la reunió del Consell de Govern de la UPC per plantejar aquest tema i també proposar que el Consell de Govern recomani a la Generalitat que l'empresari Joaquim Boixareu sigui destituït com a president del Consell Social de la UPC per la seva imputació en el cas Nóos —presumpte desviament de fons públics cap al patrimoni personal d'Iñaki Urdangarín a qui Boixareu considera un “bon amic”— i per l'esgotament del seu mandat. El Consell de l'Estudiantat de la UPC afirma que “la legitimitat d’un càrrec públic fora de mandat queda molt minvada, si no és nul·la” i que aquest fet pot causar certes complicacions en el desenvolupament del Consell Social i de la Universitat.

Segons ens informa el membre del Consell de Govern i portaveu de la Coordinadora d’Assemblees de la UPC, Álvaro González, aquest tema encara no s'ha parlat (el Consell té previst acabar avui a les 19 hores) i ara mateix es preveu l'aprovació d'un punt del qual dos dies abans membres del Consell no en tenien coneixement. Es tracta de la reducció d'11 milions d'euros del pressupost que implica l'acomiadament de 90 membres del PAS i 250 membres del PDI associats. En aquest apartat econòmic també s'aprova la reducció de 14 milions d'euros per a despeses de les facultats i departaments així com l'augment del doble en despeses financeres vinculades al pagament del deute.