Vist per sentència el judici contra dotze activistes pel desallotjament de Ca l'Enkant a Granollers

La fiscalia demana quatre mesos de pena-multa per a cadascuna de les encausades, membres d'aquest centre social que ha fet revifar l'okupació a la capital del Vallès Oriental
Durant els dies previs al judici el col·lectiu va realitzar diferents accions per fer una crida a la solidaritat amb les encausades
Pep Medina

El passat 16 de març es va dur a terme el desallotjament de Ca l'Enkant, posant fi al projecte de Centre Social Okupat (CSO) iniciat a finals de febrer. Un ampli desplegament policial, format per deu furgons de la Brigada Mòbil i dos cotxes patrulla dels Mossos d'Esquadra, va instar les dotze persones que estaven dormint dins l'espai a abandonar el lloc i recollir els seus afers personals. Tan sols van disposar d'un marge d'una hora i van ser registrats de forma agressiva després de romandre sota la custòdia permanent dels agents. A la tarda del mateix dia es va convocar una manifestació de suport, que va acabar davant l'Ajuntament de Granollers amb la lectura d'un manifest del col·lectiu i la mostra d'unes fotografies de les tasques de rehabilitació de l'espai.

Al voltant d’un centenar de persones es va concentrar davant dels jutjats de Granollers / JT

 


Pocs dies després, les dotze persones que es trobaven dins el CSO en el moment del desallotjament van saber que estaven encausades pel mateix delicte: vulneració de béns immobles. "Ja sabíem que la persona autoinculpada tenia un judici pendent. Feia una setmana i mitja que la policia va venir a identificar-nos a Ca l'Enkant. Van topar de casualitat amb la persona autoinculpada i li van dir 'Ah tu ets tal persona? Doncs que sàpigues que tens un judici tal dia'". El col·lectiu okupant afirma que la comunicació va ser totalment informal i no va rebre cap tipus de notificació. El mateix ha passat amb la resta de les onze encausades: "ens vam assabentar que se'ns havia inculpat perquè vam venir a identificar-nos individualment al jutjat de Granollers per preguntar si teníem un judici i ens van dir que sí. Entenem que s'han vulnerat els nostres drets: si la justícia és igual per tothom, perquè a nosaltres no ens van informar que teníem un judici?" explica la Raquel, portaveu del CSO.

Un centenar de persones es van concentrar als jutjats de Granollers per exigir l'absolució de les encausades sota el lema "volgueren enterrar-nos, no sabien que érem llavor"

Durant els dies anteriors al judici, el col·lectiu dinamitzador del CSO Ca l'Enkant va fer una crida a la solidaritat a través d'una campanya informativa i concentracions prèvies. Fruit d'això, dilluns al migdia un centenar de persones es van concentrar davant els jutjats de Granollers per mostrar el seu rebuig al procés judicial i exigir l'absolució de les encausades sota el lema "volgueren enterrar-nos, no sabien que érem llavor". Aquesta premissa també es podia llegir en les samarretes violetes de suport fetes pel col·lectiu, peça de roba que també lluïen les dotze encausades dins de la sala de vistes del jutjat d'instrucció número 4.

L'advocat del propietari i la fiscal han demanat per a cadascuna de les encausades quatre mesos de pena-multa a raó de 4 a 6 euros diaris. Això equival a penes d'entre 480 i 720 euros per a cadascuna d'elles, principalment estudiants sense feina ni emancipades. A banda d'aquesta pena, el propietari del local exigeix una indemnització de gairebé 2.500 euros en concepte de canvi de pany i pagament de la seguretat privada dels dies posteriors al desallotjament, despeses que defineix com a "danys".

"Per ells és criminal però per nosaltres ha sigut un procés social i fins i tot de rehabilitació d'un espai que estava totalment desokupat", afirmen des de Ca l'Enkant

 


L'advocat d'Alerta Solidària, David Aranda, ha exigit l'absolució de les 12 persones acusades d'un delicte lleu d'usurpació. Durant el judici, Aranda va considerar "desproporcionat" el procediment que s'ha dut a terme en contra de les encausades de Ca l'Enkant, sobretot tenint en compte que l'antic concessionari portava abandonat com a mínim des del 2010 i que es processa per igual a la persona que hi dormia i que ja es va autoinculpar i a les altres 11 persones que eventualment es trobaven a l'espai en el moment del desallotjament. L'advocat també ha criticat que s'hagi dut aquest procés per la via penal en comptes de la civil.

Per Aranda, "el cas ha tingut una rapidesa poc habitual tenint en compte la saturació de la justícia". A més a més, es va presentar un recurs contra la mesura cautelar del desallotjament, petició que no va obtenir cap resposta. "Per ells és criminal però per nosaltres ha sigut un procés social i fins i tot de rehabilitació d'un espai que estava totalment desokupat. Entenem aquesta eina per posar en qüestió la propietat privada i l'abús de poder, un abús que avui s'ha posat en evidència", sentencia en Ricard, també portaveu del CSO.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades