L'Ajuntament de Ripoll denega el permís a la primera Festa Major alternativa

Per l'assemblea que impulsa la iniciativa, formada per diferents col·lectius de la comarca, la decisió es basa en motius "polítics". El regidor responsable, el convergent Ramon Santanach reconeix que no és un problema "d'espai"
Pels col.lectius organitzadors "l’objectiu del projecte és tornar la festa als seus orígens, fent que sigui el teixit associatiu de la comarca qui lideri l’organització de manera directa i horitzontal"
Isaac Muntadas
Òscar Romero 11/04/2017

Fa molts anys que un gran nombre de barris i pobles gaudeixen d’una festa major alternativa, reivindicativa, pirata o llibertària, on diferents col.lectius organitzen actes de forma autogestionada amb el vist-i-plau de l’ajuntament, que els cedeix espais públics i els facilita punts de llum, taules, cadires o sanitaris. És el que pretén fer, per primera vegada a Ripoll, l’assemblea de la Festa Major Alternativa, formada pels col·lectius Arran Ripollès, L’Ateneu Bagauda, el Casal Popular La Metxa, i el Cau dels Vàndals de Campdevànol. L’ajuntament però, governat amb majoria absoluta pel PDeCAT (antiga CiU), els denega el permís.

El regidor Ramon Santanach al·lega que “una festa major d’una Vila com Ripoll ha de ser una festa amb un sol programa pensat i preparat des de la ciutadania per tots els sectors de la Vila"

A la carta de resposta a la sol.licitud presentada, a la qual ha tingut accés la Directa, el regidor de Cultura, Ramon Santanach, al·lega que "una Festa Major d’una Vila com Ripoll ha de ser una festa amb un sol programa pensat i preparat des de la ciutadania per tots els sectors de la vila". La definició de festa major vàlida per Santanach és l’extreta del diccionari: "conjunt de solemnitats amb què una població celebra la festa anual del seu patró o, en algún cas, commemora algun fet important de la seva història o tradició".

Per l’assemblea, la negativa no es basa en arguments "tècnics o legals" si no exclusivament "polítics" i reivindica una altra idea de festa major. Pels col.lectius organitzadors "l’objectiu del projecte és tornar la festa als seus orígens, fent que sigui el teixit associatiu de la comarca qui lideri l’organització de manera directa i horitzontal, promovent la participació de col·lectius i particulars i no essent simples consumidors de festa i oci".

El passat 27 de març hi va haver una reunió entre membres de l’assemblea i Santanach, on aquest va reconéixer que el problema no era "d’espai" i els va reiterar la denegació del permís

El passat 27 de març hi va haver una reunió entre membres de l’assemblea i el regidor Santanach, en la qual aquest va reconéixer que el problema no era "d’espai" i els va reiterar la denegació del permís. Al dia següent, una quinzena de persones van irrompre en el ple municipal exhibint pancartes on es llegia #volemfmalternativaripoll mentre una portaveu llegia un manifest reivindicatiu. La protesta va generar un gran enrenou i l’alcalde Jordi Munell va haver de suspendre el ple. Posteriorment, a Facebook, el PDeCAT de Ripoll va manifestar que "irrompre en una plenari, cridant, xiulant i pitant ens recorda uns fets que van passar el setembre del 2013 a la llibreria Blanquerna de Madrid".

Resta prop d’un mes per la festa major i encara no se sap què passarà. L’assemblea per la Festa Major Alternativa mentrestant, continua amb les protestes. El passat 1 d’abril van exhibir pancartes i repartir fulls impresos durant la Fira de les 40 hores de Ripoll i també han engegat una campanya a les xarxes socials on les persones que s’hi vulguin adherir poden enviar una fotografia de suport amb l’etiqueta #VolemfmalternativaRipoll.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades