Migrants i refugiades reclamen el permís de residència sense taxes ni contracte laboral a la Secretaria d'Immigració

Avui s'han presentat més de cinquanta sol·licituds a les oficines perquè es reobrin expedients arxivats per no pagar taxes, ja que el passat 3 d'abril la Generalitat va eliminar-les. Alhora, exigeixen formació lingüística amb horaris adaptats
L'Assemblea considera un "triomf" que s'hagin eliminat les taxes
Paco Freire
Gemma Garcia 10/04/2017

Prop d'un centenar de persones s'han concentrat avui davant la Secretaria d'Immigració de la Generalitat de Catalunya, al carrer Calàbria, 147 de Barcelona. Durant més d'una hora, persones migrades han estat omplint documents per entregar-los a les oficines, en què reclamen papers sense necessitat de contracte laboral ni taxes, així com la nacionalitat sense haver de fer un examen d'idioma. El 2 d'abril, en assemblea, van decidir organitzar aquesta primera acció, que també s'ha realitzat simultàniament a Mataró. Així mateix, segons Enrique Mosquera de Paper per Tothom, demà serà el torn de Blanes.

El passat 3 d'abril, la Generalitat va eliminar les taxes que s'aplicaven per tramitar l'informe d'arrelament i la renovació de la targeta de residència, que sumaven vora 40 euros. Tot i que l'Assemblea ho considera “un triomf”, avui han exigit que es reobrin expedients arxivats per la negativa a pagar taxes i es tornin a avaluar. És el cas d'Uvie Kelvin, que es va negar a pagar per renovar la targeta de residència. Fa deu anys que viu a l'Estat espanyol i avui, lliure de taxes, ho torna a provar. Amadou, en canvi, es queixa que va fer un curs de monitor que no li ha servit de res, perquè li deneguen la residència sense contracte de treball.

El passat 3 d'abril, la Generalitat va eliminar les taxes que s'aplicaven per tramitar l'informe d'arrelament i per la renovació de la targeta de residència

Norma Falconi membre de Papers per a Tothom, insisteix en què ja van demanar al Secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, que es pogués tramitar la residència sense un contracte de treball de 40 hores. De fet, el Reial decret de 2011, normativa estatal, estableix que la disponibilitat de recursos econòmics per viure s'ha d'acreditar “per qualsevol mitjà de prova”. Per aquesta raó, avui, vora una cinquantena de persones han entregat de nou els documents com a part de la campanya “papers sense contracte”.

Amb una carta dirigida a Amorós, sol·liciten un reforçament de la xarxa formativa pública de llengua / Paco Freire

 

Per altra banda, amb una carta dirigida a Amorós, sol·liciten un reforçament de la xarxa formativa pública de llengua. Actualment, lamenten, “ens veiem obligats a treballar per salaris baixos durant jornades llargues, el que dificulta l'assistència a la formació lingüística de qualsevol tipus”. Una formació que és requerida per accedir a la nacionalitat espanyola. Segons expressen en un comunicat, “els cursos que imparteixen són totalment insuficients per la quantitat de persones migrades que aspiren a la nacionalitat espanyola, a més amb horaris no adequats”. Davant d'aquesta situació, proposen un programa ampli i amb uns horaris que s'adaptin a les seves condicions de vida.

L'Assemblea, creada recentment, té previstes més accions amb l'objectiu de què el final de la campanya Casa Nostra, casa vostra no signifiqui “el final de l'onada de solidaritat per a les persones migrades”.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades