Titelles per a la segona edat

La tercera edició del Festival Ròmbic, un festival de titelles i objectes, tindrà lloc aquest cap de setmana a l’Ateneu Popular de 9 Barris. Se centra en l’exhibició de representacions teatrals amb titelles per a persones adultes
El Ròmbic és un esdeveniment que està arrelat al barri i és fruit de les sinergies de dues associacions veïnes, com són l’Ateneu Popular 9 Barris i l’Associació Titellaire de Roquetes
Albert Martí 06/04/2017

Els titelles són una de les propostes escèniques més desconegudes a casa nostra. De fet, gairebé només són notícia quan tenen a veure amb un fet que se surt de l’espectre artístic estricte, com va ser l’encausament dels membres de la companyia andalusa Títeres desde abajo. Aquesta companyia va ser acusada d’enaltiment del terrorisme i incitació a l’odi per una representació del seu espectacle La bruja y don Cristóbal, una causa que, finalment, va quedar arxivada. En aquest cas, s’utilitzava la paraula titiritero de forma despectiva per jutjar un col·lectiu que utilitza armes tan perilloses com la màscara, la sàtira o la ironia per desmuntar les falses veritats o per mostrar un relat alternatiu al que coneixem. 

Si arts escèniques com la dansa o el circ gaudeixen d’un suport molt precari, el suport a la creació de teatre de titelles per a públic adult, directament, no existeix

Amb tot, els titelles són uns de les grans oblidats, i més quan parlem de titelles per a persones adultes. La Fira de Titelles de Lleida, el Festival Internacional de Teatre de Titelles de Valls o el Festival IF Barcelona han contribuït a posar-los puntualment en l’ull de l’espectadora. Des de diferents vessants, però amb el mateix objectiu: donar a conèixer que el món titellaire va més enllà. Avui volem posar el punt de mira en el Festival Ròmbic, un festival de titelles i objectes que tindrà lloc aquest cap de setmana a l’Ateneu Popular de 9 Barris i que se centra en l’exhibició per a les adultes. El Ròmbic va néixer ara fa tres anys com a reivindicació cap a aquesta art parateatral pensada, creada i escenificada des del mateix centre de la perifèria barcelonina. I tot, amb la voluntat d’aprofundir i establir un pol d'atracció a la ciutat de Barcelona, per fer del teatre de titelles per a tots els publics un referent cultural. Si arts escèniques com la dansa o el circ gaudeixen d’un suport molt precari, el suport a la creació de teatre de titelles per a públic adult, directament, no existeix. 

Escena de l'obra  Los Sueños de Leonor, de la companyia Anita Maravillas / Anita Maravillas


El teatre de titelles és un fet cultural que normalment s’associa a una activitat familiar. Vingut d’una àmplia tradició popular, les companyies produeixen generalment espectacles infantils que esdevenen la porta d’entrada dels infants cap a les arts escèniques. Això va en detriment, però, del públic més gran que no troba una programació que aposti realment per aquest gènere.

Si arts escèniques com la dansa o el circ gaudeixen d’un suport molt precari, el suport a la creació de teatre de titelles per a públic adult, directament, no existeix

El Ròmbic intenta capgirar aquesta situació. És un esdeveniment que està arrelat al barri i és fruit de les sinergies de dues associacions veïnes, com són l’Ateneu Popular 9 Barris i l’Associació Titellaire de Roquetes. Ambdues entitats organitzen un punt de trobada, que enguany arriba a la tercera edició, i que compta amb espectacles destacats com Los Sueños de Leonor -de la companyia Anita Maravillas, es podrà veure divendres 7 d’abril-, que aborda la relació d’una nena amb Nosferatu en un viatge cap a l’interior d’un mateix. La companyia xilena investiga el llenguatge dels titelles i la relació escènica amb qui els manipula, utilitzant diversos recursos narratius com la meta-ficció per parlar del teatre dins del teatre. Cada espectacle és un nou desafiament, on també s'investiguen les diferents tècniques de manipulació;  que van dels titelles que tots coneixem, a titelles de mida humana o ombres. 

El dissabte 8 d'abril serà el torn de Poemes Visuals, de la companyia Jordi Bertran, un espectacle carregat de tendresa a partir de la màgia de la poesia de Joan Brossa. Jordi Bertran va fundar la seva companyia l’any 1987 i ha esdevingut una de les més reconegudes i prestigioses del nostre país, aconseguint nombrosos premis nacionals i internacionals. Al mateix temps, ha participat en festivals d'arts escèniques internacionals, ha fet gires per més de cinquanta països, i ha treballat en programes televisius d'arreu. 

Durant el cap de setmana, una instal·lació de la companyia Naked Puppets acompanyarà el públic abans i després de cada funció a través d’un misteriós recorregut per la sensualitat i el desig amb autòmats, titelles i ombres. A més, al final de cada funció, la mateixa companyia representarà Peep Show, un excèntric saló cabaret ambientat en els anys 20.

Per què us hauríeu d’acostar al Ròmbic aquest cap de setmana? Per descobrir que els titelles no són només per a públic familiar, per gaudir de propostes de gran bellesa poètica i també punyents com les que es programaran en aquesta edició, per apostar per una de les grans desconegudes de casa nostra i per contribuir a generar altres formes d’expressió cultural que necessiten més veu i que han vingut per quedar-se. 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades