Política

L'obtenció d'una plaça pública per part d'una excandidata del PP esguita la Diputació de Castelló

María José Arquimbau, que va renunciar a l'acta de regidora a la capital a petició del partit, obté ara el rang de funcionària al centre socioeducatiu Penyeta Roja, controlat per l'ens provincial
Penyeta Roja és un complex fundat l'any 1979, que aplega diversos centres, orientat a l'educació de menors amb diversitat funcional i a l'acollida de joves amb entorns sociofamiliars amb dificultats.

Maria José Arquimbau, l'ex número set a les llistes electorals del PP a Castelló les darreres eleccions municipals, ha estat contractada al complex socioeducatiu Penyeta Roja, el qual pertany a la Diputació castellonenca. Arquimbau, que ja figurava com a interina d'educació especial dins del complex socioeducatiu, ha passat a ser funcionària en la plaça de pedagogia terapèutica. Penyeta Roja és un complex fundat l'any 1979, que aplega diversos centres, orientat a l'educació de menors amb diversitat funcional i a l'acollida de joves amb entorns sociofamiliars amb dificultats.

Treballadores del centre –que han preferit reservar la seua identitat– consultades per la Directa afirmen que ja hi ha massa places en aquesta categoria i que les necessitats de la plantilla són altres, pel que asseguren que no eren necessàries dues places més. Aquest nomenament reforça la tesi defensada per Iñaki Vallejo, diputat per Castelló en Moviment. Segons el seu parer, "la Diputació trau a concurs públic places creades expressament. Es tracta d'una pràctica recorrent per part de l'organisme provincial, que demostra que res ha canviat en la gestió del PP al capdavant de l'ens". Vallejo fa referència a la caiguda en desgràcia del seu expresident, Carlos Fabra, i els esforços del seu substitut, Javier Moliner, per donar una imatge desvinculada del passat a la institució.

L'agrupació municipalista Castelló en Moviment ha detectat diversos casos dins de Penyeta Roja que assenyalen vincles directes entre professionals contractades i el partit que governa la institució provincial

En aquest sentit, l'agrupació municipalista Castelló en Moviment ha detectat diversos casos dins de Penyeta Roja que assenyalen vincles directes entre professionals contractades i el partit que governa la institució provincial. Així, al centre socioeducatiu treballen persones vinculades al PP, com ara Carla Fabra Benet, neboda de l'expresident de la Diputació, Carlos Fabra; Edith Pérez Amorós, actual assessora de l'expresident de la Generalitat Alberto Fabra i filla de l'exregidora del PP a l'Ajuntament de Castelló, Carmen Amorós; Inmaculada Gil Esteller,filla de la regidora del PP d'Almassora Inmaculada Esteller; i Cristina Babiloni Babiloni, filla de l'empresari Raúl Babiloni Llidó –implicat en el cas de la depuradora junt amb l'exalcalde de la Vall d'Alba, Francisco Martínez– i nora de l'empresari Manuel Colonques, president de Porcelanosa.


L'evidència ix a la llum

Després dels inesperats resultats electorals del PP de Castelló a les municipals del 2015, es va haver de gestar una jugada per ficar dins de les institucions a una figura imprescindible per a Moliner, Vicent Sales. D'entre totes les regidores que havien entrat per la llista dels populars, Arquimbau va ser qui va renunciar a la seua acta de regidora per deixar entrar, en el seu lloc, a Vicent Sales, qui havia quedat fora de l'Ajuntament a causa dels mals resultats dels populars.

Decret de nomenament de María José ArquimbauD'aquesta manera també es confirmava l'actitud despreocupada amb la qual els populars castellonencs concorrien a les municipals, després de 24 anys governant a l'ajuntament de la Plana, sota la creença que el continuisme hegemònic que sempre els havia fet guanyar estava assegurat. Arquimbau, que no és militant del PP i la seva incorporació a la candidatura electoral fou anunciada accentuant el seu perfil de professional independent en l'àmbit socioeducatiu i el seu activisme en l'àmbit de la diversitat funcional –presideix l'Associació Síndrome de Rett a Castelló–, era un reclam per aconseguir vots de determinats sectors. Fonts de la formació municipalista Castelló en Moviment, que no dubten del procés de selecció ni de la professionalitat d'Arquimbau, addueixen que aquesta contractació sembla respondre a la voluntat de tornar els favors prestats al partit amb la seua dimissió.

En l'actualitat, Sales exerceix com a vicepresident i portaveu de la Diputació Provincial, essent considerat la mà dreta de Moliner. La seua importància rau en el fet que Moliner reposa sobre Sales les seues esperances per reformar el Partit Popular de Castelló (PPCS). És a dir, Sales és una peça fonamental en l'estratègia de Moliner per recobrar el control del gruix de les comarques de Castelló i dels nuclis urbans més poblats.


Entre l'ombra del cas Fabra i el blindatge informatiu

Però malgrat el seu perfil professional, l'ombra de la corrupció vinculada al fabrisme també plana en el currículum de la nova funcionària de la diputació. María José Arquimbau Soler constava com a administradora de l'empresa Libel XXI SA, junt amb Francisco José Molina, fins a l'octubre del 2004. Libel XXI és una de les firmes esquitxades pel cas Fabra o cas Naranjax. Segons la sentència de l'any 2013 del jutjat número 1 de Nules, l'empresa Carmacas, controlada per Carlos Fabra, va cobrar de Libel XXI dues factures, per valor de 60.000 i 30.000 euros cadascuna, per feines d'"assessorament", entre març i agost de l'any 2001. Una altra societat vinculada a Molina i Arquimbau, Viveros Azahar Jardineria y Riegos, SA, havia rebut diverses concessions en l'àmbit dels parcs i jardins de Castelló. Pel cas Naranjax Fabra va acabar condemnat a quatre anys de presó per delictes contra la Hisenda pública.

María José Arquimbau Soler constava com a administradora de l'empresa Libel XXI SA, junt amb Francisco José Molina, una societat que apareixia al sumari del cas pel qual Carlos Fabra fou condemnat

Així mateix, María José Arquimbau Soler és filla de l'històric periodista castellonenc José María Arquimbau Montolio, el qual va treballar des del 1959 fins al 2006 en Ràdio Nacional d'Espanya, els últims 32 anys com a director d'aquesta emissora a Castelló. "Sospitem que les relacions i la reputació que manté Arquimbau pare amb el periodisme local han aconseguit que cap mitjà s'haja fet ressò d'aquest cas" ha declarat el portaveu de Castelló en Moviment, Xavi del Señor.
 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: