Què hi trobem, a la 'Directa' 428?

Els CIE a les aules, els successors de Carlos Fabra, entrevista al psiquiatre Pau Pérez, lluita contra el sensellarisme, les oficines jurídiques del 36, teatre i periodisme, aforismes i molt més
Eleptric
Ferran Domènech 04/04/2017

Mentre el qui fou totpoderós president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, ja fa un any que gaudeix del tercer grau penitenciari (l’any 2013 va ser condemnat a quatre anys de presó per sis delictes fiscals), els seus successors a l’ens provincial s’esforcen per desempallegar-se del passat. Paula Duran i Vicent Almela expliquen com l’oposició política denuncia que, d’una manera més subtil, l’organisme es continua emprant per agrair favors i serveis a persones afins, amb càrrecs i encàrrecs de feines. L’obtenció d’una plaça de funcionària per part d’una educadora social que formava part de l’última llista electoral a Castelló en seria l’últim exemple.

Instituts de Barcelona acullen una proposta didàctica que, per primer cop, apropa els centres d’internament d’estrangers (CIE) a l’alumnat

A continuació trobem el tema il·lustrat a la portada de la Directa 428. Àlex Romaguera explica com diferents instituts de Barcelona acullen una proposta didàctica que, per primer cop, apropa els centres d’internament d’estrangers (CIE) a l’alumnat. Amb el suport de la plataforma Tanquem els CIE, l’activitat permet apoderar les aules en la lluita contra aquestes instal·lacions. A la secció Miralls, Sònia Calvó entrevista al psiquiatre i president de la Secció de Conseqüències Psicològiques de la Tortura de l’Associació Psiquiàtrica Mundial Pau Pérez, amb qui parlem sobre la situació actual de la tortura a l’Estat espanyol. Les fotos de Freddy Davies acompanyen l'entrevista.

A la secció Cruïlla, Marta Molas i Joan Lemus visiten el projecte d’Arrels Fundació Pis Zero, una alternativa habitacional pionera –marcadament diferenciada d’albergs i pisos tutelats– destinada a persones sense sostre. Tot seguit, José Luís Villar Ferrero firma un article anomenat Les oficines jurídiques del 36: l’assaig de la justícia revolucionària . L'autor explica com, durant els primers mesos de la revolució de 1936, a Catalunya, es va posar a prova un nou model d’impartició de justícia orientat a les necessitats populars: judicis orals, denúncies orals i escrites i lluita contra la usura.

Portada de la Directa 428 / Victor Serri i Paula Zapata

 

Obrint la secció d'Internacional, Anna Sansaor explica com L’Estat d’Israel utilitza tota mena d’estratègies de pressió i discriminació sobre la comunitat àrab jueva i àrab palestina a Jafa, un municipi de Palestina annexionat a Tel Aviv que va patir una colonització severa l’any 1948 . A continuació, trobem un article titulat Turquia dispara amb armament 'marca Espanya'. Guille Larios explica que empreses espanyoles com Indra, amb seu a Barcelona, obtenen contractes lucratius per a l’exportació de tecnologia militar a Turquia, malgrat les vulneracions de drets humans comeses en aquest país. Tancant la secció, Oscar Mateos i Fernando Díaz Alpuente relaten que arreu del continent africà, sorgeixen protestes per unes condicions de vida que no milloren i uns règims desconnectats de la realitat social. “Som africans i ens estem revoltant per la justícia, la pau i la dignitat”, clama la Declaració del Kilimanjaro.

Camargate’, ‘El Rey’ i ‘Hazte Banquero’ porten a l’escenari documents, gravacions i testimonis que han patit la censura o s’han minimitzat a les portades dels grans mitjans de comunicació

A la secció Humor trobem les vinyetes de Marc Vers, Joan Manel i Tres sobre airbnb, la llibertat d'expressió o la cadidatura de Susana Díaz a presidir el PSOE. Tot seguit, obrint la secció Expressions, Neus Molina ens presenta projectes que barrejen periodisme i teatre. Camargate’, ‘El Rey’ i ‘Hazte Banquero’ porten a l’escenari documents, gravacions i testimonis que han patit la censura o s’han minimitzat a les portades dels grans mitjans de comunicació. Tot seguit David Palau ens acosta al món dels aforismes, “aquelles espoletes mentals que, quan les premem, ens porten a una reflexió. Llegir un minut i pensar-hi durant deu. I que aquesta reflexió ens porti a l’acció. Les paraules com a trampolí i no com a sofà”.

El 2006, Maram al-Masri (Latakia, Síria, 1962) va entrevistar més de 30 dones al centre contra la violència de gènere Halte Aide aux Femmes Battues de París. El resultat de l’experiència és el poemari ‘Almas con pies desnudos’ (Nausicaa), publicat enguany en castellà i al qual ens acosta Clara Macau . A la secció de ressenyes, Júlia Urgell comenta el nou disc de Mascarats, titulat Trencarem l'imaginari, i Ignasi Franch el Blu-ray La frusta e il corpo, de Mario Bava.

Tancant la Directa 428, Àlex Romaguera entrevista l'activista albí Charles Fotso. En determinats països de l’Àfrica, encara preval la idea que ser albí o albina és una maledicció. Passa a Tanzània, a Malawi i a les tres províncies orientals del Camerun, on les persones afectades per aquest desordre genètic són assassinades o objecte de tràfic per fer rituals esotèrics. Charles Fotso va tenir la fortuna de néixer en una família on, tot i les dificultats per ser acceptat, l’albinisme no té les mateixes connotacions. Gràcies a aquest fet, ha pogut explicar el fenomen i, des de l’any 2005, moment en què es va establir a l’Estat espanyol, promou campanyes per a l’eradicació de la persecució de les persones albines al continent africà.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades