CaixaBank porta a judici l'Ateneu Popular Juvenil El Tramvia de Foc

Joves i col·lectius dels barris barcelonins del Clot i Camp de l'Arpa es mobilitzen amb la campanya 'El Clot o La Caixa?' per defensar l'espai alliberat des del passat mes de setembre
Manifestació de suport al projecte de l'ateneu al barri del Clot de Barcelona
Sarai Rua
Carla Benito 04/04/2017

El que va néixer el 5 de setembre del 2016 com La Dinamitera del Clot va adoptar el nom d'Ateneu Popular Juvenil (APJ) El Tramvia de Foc per petició de les veïnes. El projecte s'enfronta, demà dia 5 d'abril, a un judici penal per un presumpte delicte lleu d'usurpació fruit de la denúncia de CaixaBank, propietària de l'edifici. L'APJ El Tramvia de Foc, situat al carrer del Clot 73, està format per un grup de joves dels barris barcelonins del Clot-Camp de l'Arpa i voltants que, en paraules seves, creien adient "dotar el barri d'un espai per a la trobada i l'autoorganització del veïnat, on es poguessin dur a terme projectes culturals, esportius, artístics i polítics". Cal tenir en compte, que amb el tancament del Casal Popular la Forja mesos abans, el jovent del barri havia perdut un espai per autoorganitzar-se. És a dir, "fer barri i fomentar xarxes de coneixement i organització veïnal", en paraules d'un dels seus membres.

Des de l'ateneu expliquen que el projecte vol "dotar el barri d'un espai per a la trobada i l'autoorganització del veïnat, on es poguessin dur a terme projectes culturals, esportius, artístics i polítics"

Seguint la lògica dels darrers mesos de treballar perquè l'espai passés a ser una part imprescindible del barri, les joves van iniciar una campanya anomenada El Clot o La Caixa. El Tramvia es queda al barri #PujaAlTramvi. La culminació de la campanya la vam veure ahir dilluns 3 d'abril al vespre, quan una setantena de joves es van manifestar pels carrers del Clot al crit de "no és un banc okupat, és jovent organitzat". El recorregut, de gairebé dues hores de durada, va passar pels carrers principals del Clot i de Camp de l'Arpa amb l'objectiu de visibilitzar el conflicte i va finalitzar a les portes de l'APJ amb la lectura d'un manifest.

Davant aquest seguit de convocatòries CaixaBank s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament de Barcelona, a través del Districte de Sant Martí, per reunir-se amb les joves de l'APJ El Tramvia de Foc. Les joves expliquen que va ser l'Ajuntament qui els hi va traslladar la voluntat de CaixaBank de realitzar aquesta reunió, que es durà a terme la tarda abans del judici. Aquest s'ha de celebrar demà dia 5 d'abril, motiu pel qual s'ha convocat una concentració solidària a les onze del matí a les portes de la Ciutat de la Justícia.

La manifestació va finalitzar amb la lectura d'un manifest a les portes de l'APJ / Sarai Rua

 


Veient el suport que l'espai ha rebut per part del teixit associatiu i el veïnat del barri, les joves d'El Tramvia de Foc afirmen que aniran a judici amb una postura molt clara: "defensar el projecte i deixar ben clar que els espais del barri, i més els històrics, han d'estar al servei de les veïnes i no d'una corporació com CaixaBank, que el tenia en desús des de feia mesos i només el volia per especular". L'edifici històric que acull el projecte de l'ateneu té la peculiaritat de què és molt conegut al barri per la façana i el seu mural de Sant Martí.


Un barri cohesionat i divers

L'Ateneu s'ha constituït sobre la base de la participació de joves diverses, però també compta amb la implicació fixa de col·lectius com Arran Clot-Camp de l'Arpa, les assemblees del SEPC dels instituts Joan Fuster i J.M. Zafra o esplais com l'SCV El Clot. A més, aglutinen la implicació esporàdica i el suport d'espais socials i polítics del barri com l'Associació de Veïns i Veïnes del Clot-Camp de l'Arpa, el Casal de Joves La Traca, l'Ateneu La Zitzània, el Casal Popular i Independentista L'Anònima o l'Assemblea Llibertària Oca Negra.

Al llarg d'aquests set mesos de vida, El Tramvia ha obert dimarts, dijous i divendres de quatre a dos quarts de set de la tarda de manera regular i han creat –entre altres iniciatives– una biblioteca popular o un espai d'intercanvi de roba anomenat Tramvia de Fil. Munten regularment xerrades i tenen un contacte fluid amb el taller d'història del Clot. Concerts de grups novells o obres de teatre i circ han omplert d'activitats l'APJ, un ateneu que vol seguir obert al barri.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades