La mutilació d'Òscar Alpuente queda impune

La secció desena de l'Audiència de Barcelona absol el mosso d'esquadra Vicenç H. P. al·legant que no s'ha pogut demostrar quina bala de goma va lesionar l'ull del seguidor barcelonista, ferit el 28 de maig de 2009
Albert Garcia
Jesús Rodríguez 04/04/2017

El magistrat Francisco Javier Molina Gimeno segueix l'estela marcada pel fiscal David Viñambres i deixa impune la mutilació policial del seguidor barcelonista Òscar Alpuente. La sentència de 26 pàgines esdevé una defensa tancada de l'actuació policial, considerant que es va ajustar als protocols establerts pel Departament d'Interior i com a reacció a una greu alteració de l'ordre públic. Tal i com va passar en el cas d'Ester Quintana l'acusació contra l'escopeter Vicenç H. P. es dilueix amb l'argumentari que al lloc dels fets hi havia un altre escopeter que també va disparar a la confluència del passeig de Gràcia amb el carrer Diputació la matinada del 28 de maig de 2009, davant de la Borsa de Barcelona, per on caminava la víctima.

El magistrat considera que les actuacions dels antiavalots venen regides pel raonament i la lògica, i creu en tot moment en la paraula dels sis antiavalots

“Circumstàncies que porten a tenir com a fet provat el llançament de més d'una pilota de goma per la dotació Dragó 110 en l'encreuament dels carrers Diputació amb passeig de Gràcia”, assevera el text abans d'afegir: “no és acord a les regles de la lògica ni màximes de l'experiència que els escopeters dirigissin els seus trets cap a la part posterior del furgó policial, a la zona on es trobava el perjudicat i els testimonis (...), on no existia cap aldarull que precisés d'actuació policial”, conclou. Atenent als “principis de la lògica”, el magistrat atribueix als antiavalots aquestes mateixos principis i considera que les seves actuacions venen regides pel raonament i la lògica. Aquesta premissa és la que porta el jutge a creure en tot moment en la paraula dels sis antiavalots de la Brigada Mòbil que van prestar declaració durant la vista oral celebrada a mitjans de març d'enguany. La fe en la paraula policial s'imposa malgrat constatar-se una greu contradicció respecte la distància a la que van disparar.
 

El risc permès de l'activitat policial

Un pèrit de balística del Cos Nacional de Policia va determinar que la distància entre el furgó des d'on es va disparar i la víctima era d'entre 28 i 30 metres, malgrat que tot els antiavalots involucrats en l'episodi van assegurar que els trets es van efectuar segons el protocol establert, a una distància superior als cinquanta metres i amb rebot previ al terra. És per això que el jutge Molina Gimeno arriba a la conclusió que “únicament va poder provenir del rebot de la referida pilota o, en qualsevol cas de circumstàncies del tret alienes a la voluntat del policia escopeter que la va disparar”. La suma de tots aquests arguments porta a la sentència absolutòria que raona de la següent manera: “conforme la prova personal, pericial i documental practicada, l'actuació de l'acusat es va ajustar a protocol i per tant el resultat lesiu esdevingut se situa dins de l'esfera de risc permès de la meritada activitat policial no suposant un risc penalment rellevant”.

En els últims paràgrafs de la sentència el jutge, mostrant-se benevolent, acorda no imputar les despeses judicials del procediment a Òscar Alpuente entenent que “no aprecia la Sala temeritat i mala fe en l'exercici de l'acusació, procedeix declarar d'ofici les costes processals”. El text ni tan sols considera la possibilitat d'una indemnització per part de la Generalitat de Catalunya en tant que responsable civil subsidiària de l'actuació dels antiavalots.  

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades