La mort d'un home a mans de la policia desencadena una setmana de protestes a París

Shaoyo Liu va morir diumenge a causa d'un tret disparat per un agent, que va irrompre a casa seva després d’un avís telefònic. Les versions es contradiuen mentre la comunitat xinesa es manifesta i accions de protesta acaben en aldarulls
Concentració de suport organitzada per els col·lectius Quoi ma gueule i Asia 2.0 a la plaça de la Bastille
Vaulta Photo

Shaoyo Liu, pare de família d’origen xinès, va morir el passat diumenge 26 quan la policia francesa li va disparar un tret a casa seva. A partir d'aquest fet, quatre manifestacions han tingut lloc aquesta setmana a París per protestar contra l’homicidi.

Efectius de la brigada anticriminalitat (BAC) es van desplaçar el diumenge passat al voltant de les vuit del vespre a casa de Shaoyo Liu, al districte 19è de la ciutat, després de rebre una trucada alertant d’una disputa familiar: "un home amenaçava d’altres persones amb unes tisores". Un comunicat publicat per Paris-lutte Info diu que la mateixa tarda de diumenge el pare de família va demanar a un veí que fes menys soroll.

Segons les fonts policials, van sentir crits quan van arribar i per aquest motiu van esfondrar la porta. Shaoyo va hauria ferit un dels agents amb les tisores, motiu pel qual un altre li hauria disparat "en defensa pròpia". Més endavant, la policia ha precisat que l’arma blanca "hauria lliscat pel cantó de l’armilla antibales".

La família de la víctima, que es trobava a casa en el moment de l'incident, explica a través del seu advocat que no hi va haver cap disputa i que Shaoyo sostenia unes tisores perquè estava triant el peix

La família de la víctima, la dona i quatre filles, que es trobaven a casa en el moment del tràgic incident, expliquen a través del seu advocat, Calvin Job, una versió diferent dels fets. Afirmen que no hi va haver cap disputa familiar i que Shaoyo sostenia unes tisores perquè estava triant el peix. Expliquen que quan van sentir els crits i els cops a l’entrada ell no va obrir; es va dirigir cap a la porta per evitar que l'abatessin i quan la policia va entrar, un agent li va disparar.

El diari Le Monde recull que la policia va acudir al mateix domicili l'any 2012 perquè un home llençava electrodomèstics pel balcó. També que el novembre del 2016 els veïns van posar un avís perquè Liu es passejava per les zones comunes amb una barra de ferro.


Reaccions als fets

Dijous a la tarda va tenir lloc la quarta protesta per la mort de Shaoyo Liu: una marxa pacífica en la qual van participar unes 350 persones recorrent el trajecte des de la plaça de la République fins a la Bastille.

La majoria de manifestants eren joves d’origen xinès, sense vincles associatius evidents, car no hi havia símbols o sigles visibles / Vaulta Photo

 


Dilluns, prop de 150 persones de la comunitat asiàtica es van reunir davant la comissaria del 19è districte per denunciar l’homicidi i els abusos de la policia francesa en general. L’acció va acabar amb 35 detinguts (la majoria per acusats de violència contra els cossos de seguretat), tres agents lleument ferits i quatre vehicles incendiats (un de policial i tres particulars).

Centenars de persones s'han manifestat davant la comissaria del 19è districte i l’Ajuntament de París, la majoria eren joves d’origen xinès i ambdues marxes van acabar amb incidents

Centenars de persones es van manifestar també dimarts i dimecres davant la ja citada comissaria i l’Ajuntament de París. Tal com explicava Paris-lutte Info, la majoria de manifestants eren joves d’origen xinès, sense vincles associatius evidents, car no hi havia símbols o sigles visibles. Ambdues manifestacions van acabar amb incidents.

El portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors xinès, Hua Chunying, ha demanat al govern francès que esclareixi la veritat sobre els fets i que protegeixi la seguretat i els drets dels emigrants xinesos a l'Estat francès.

Aquest nou episodi de conflicte amb la policia francesa succeeix un mes i mig després de la violació denunciada per Theó, un jove d'origen africà que va ser agredit sexualment per quatre policies, fet que desembocà en una espiral de violència als afores de la capital francesa amb durs enfrontaments entre manifestants i policia.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades