Treball nocturn femení: millor sou, però més soledat, aïllament i inseguretat

És presenta l'informe 'Nocturnes', un projecte d'investigació-acció feminista que radiografia les dones que treballen de nit a l'àrea metropolitana de Barcelona
L'estudi, que va néixer com la tesi doctoral d'una de les integrants del Col·lectiu Punt 6, hi han participat també la Fundació Àmbit Prevenció, la secretària de la Dona de CCOO, Ca la Dona i Irídia
Mariana Cantero 30/03/2017

L'urbanisme ha posicionat històricament la dona a l'espai privat. La nit s'ha construït com un espai-temps perillós i prohibit per a les dones: les que transgredeixen aquest imaginari són percebudes com fora de lloc en molts contextos socials. Per això, l'anàlisi de la nit des d'una perspectiva de l'urbanisme feminista implica revisar els treballs i estudis que han documentat com els cossos de les dones s'han inclòs i exclòs en la planificació urbana i la nit, com l'urbanisme ha abordat l'esfera nocturna, i com la por i la seguretat afecten la mobilitat nocturna de les dones. I així ho han fet les autores de Nocturnes, La vida quotidiana de les dones que treballen de nit a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, un projecte d'investigació-acció feminista participativa realitzat entre 2015 i 2017.

L'objectiu del projecte és visibilitzar i analitzar com el disseny i la planificació urbana a l'àrea metropolitana, les seves ciutats i barris afecta el desenvolupament de la vida quotidiana de les dones que treballen de nit. A l'estudi, que va néixer com la tesi doctoral d'una de les integrants del Col·lectiu Punt 6, hi han participat també la Fundació Àmbit Prevenció, la secretària de la Dona de CCOO, Ca la DonaIrídia. Tots aquests Col·lectius van Treballar des d'una metodologia participativa amb un equip de 24 dones que treballen de nit i que han aportat com a coinvestigadores del projecte per analitzar com la planificació urbana de les ciutats de l'àrea metropolitana condiciona la vida quotidiana diürna i nocturna de les dones que treballen de nit, en concret, pel que fa a la mobilitat, el disseny dels espais públics, la percepció de seguretat i la planificació de la xarxa d'equipaments i serveis.

La percepció de por, a més de ser causada per motius socials i culturals, també està basada en casos de violència contra dones que s'han donat en els seus entorns quotidians, inclús en els mateixos centres de treball

Segons destaca l'informe, les dones que treballen de nit ho fan en moltes ocasions per un motiu econòmic, perquè es cobra més, en alguns casos entre 300 i 500 euros extres. Moltes ho ressalten com una qüestió necessària i positiva perquè són les principals responsables de la unitat familiar i aquestes feines els permeten tirar la família endavant. Trezte de les 24 dones són caps de família: viuen soles o amb persones dependents (fills i filles o persones grans). Aquest horari també els permet compaginar vida familiar i laboral, sobretot en cas de tenir familiars dels quals s'han de tenir cura.

Entre les principals preocupacions a les quals s'enfronten les dones que treballen de nit hi ha el tema de la mobilitat nocturna. "Afecta la nostra vida quotidiana, sobretot per a aquelles que hem de dependre del transport públic, o per a les que caminar ens enfronta diàriament a combatre la por que ens dóna moure'ns per certes zones", expliquen les treballadores a l'informe. Les que poden fer servir transport privat són una minoria, un terç de les participants. La percepció de por, a més de ser causada per motius socials i culturals, també està basada en casos de violència contra dones que s'han donat en els seus entorns quotidians, inclús en els mateixos centres de treball.

"En residències de gent gran moltes vegades les emergències es donen de nit i ens dóna inseguretat el fet que passi una urgència i no la puguem cobrir de la mateixa manera perquè no som prou personal"

A certs àmbits laborals la feina nocturna implica que es redueixi el personal en la nit, sota la falsa percepció que en aquest torn hi ha menys feina. Això crea situacions d'inseguretat en el lloc de treball: "en residències de gent gran moltes vegades les emergències es donen de nit i ens dóna inseguretat el fet que passi una urgència i no la puguem cobrir de la mateixa manera perquè no som prou personal", explica una testimoni. L'estudi recull altres casuístiques com les dinàmiques quotidianes de les dones que treballen de nit, les desigualtats pròpies de les seves feines o les consequencies que té per a la salut de les dones el fet de fer aquesta mena d'horaris.

L'estudi complert es presenta divendres 31 de març a les 2/4 de 6 a la sala de conferències del Centre cívic Cotxeres de Sants.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades