Dos independentistes mallorquins es neguen a declarar a l'Audiència Nacional per la crema de fotos del rei

Els membres de l'Esquerra Independentista de Mallorca (EIM) estaven citats a declarar per videoconferència des dels jutjats de Palma aquest dimarts al matí per l'acció duta a terme durant el concert de la darrera Diada de Mallorca
Roda de premsa per fer públic el cas aquest migdia al Parc de les Estacions de Palma
Anna Schnabel
Marc Ferrà 28/03/2017

"No hi anirem, no obeirem, no tenim por", han estat les paraules de resposta que des de l'Esquerra Independentista de Mallorca (EIM) han donat durant una roda de premsa celebrada a l'entrada del Parc de les Estacions de Palma en el mateix moment que s'havia de produir la declaració. Una de les persones investigades ha comparegut acompanyada d'una desena de militants i simpatitzants per deixar clar "desobeirem les vegades que calgui". Han explicat que són conscients que aquesta acció de desobediència pot comportar la seva detenció i han afirmat que "ens mantindrem fermes en la desobediència als tribunals i símbols d'un Estat Espanyol que s'ha demostrat un projecte fallit per al poble mallorquí".

Consideren que la figura del rei "és el símbol principal de la imposició antidemocràtica espanyola" i expliquen que l'acció de cremar una fotografia seva s'emmarca dins la campanya 'Ni rei ni por'

Segons han manifestat, consideren que la figura del rei "és el símbol principal de la imposició antidemocràtica espanyola", afegint que l'acció de cremar una fotografia seva s'emmarca en la campanya que va començar la darrera Diada de Catalunya, l'11 de setembre, quan fruit de la crema de fotografies del monarca cinc militants independentistes van ser detingudes mesos més tard. En aquest cas, les dues joves mallorquines estan sent investigades pel Jutjat Central d'Instrucció 2 de l'Audiència Nacional espanyola, que respon així a una denúncia interposada per la fiscalia per un delicte contra la corona.

L'acció que l'alt tribunal persegueix és la crema d'una fotografia de Felip VI durant el concert que es va produir després de la manifestació independentista que es realitza cada any el dia 30 de desembre, la vigília de la celebració de la diada de l'illa, el darrer dia de l'any. En aquell moment, dues persones van sortir damunt l'escenari a cara descoberta i van encendre la fotografia del monarca al crit de "ni rei ni por", lema de la campanya de l'Esquerra Independentista arreu dels Països Catalans.

Un moment de la roda de premsa d'Arran i Alerta Solidària aquest migdia a Palma / Anna Schnabel

 


En declaracions a la Directa una de militant d'Arran ha assegurat "els que ahir ens titllaven de feixistes avui aplaudeixen l'existència d'un tribunal polític que ens jutja per cremar les fotografies d'un rei imposat". En relació a les paraules de Garcia Albiol contra Arran després de l'acció d'ahir a la seu del Partit Popular de Barcelona, la jove ha afirmat "ens semblen irrellevants, tot i que no ens sorprenen les declaracions del senyor Albiol, entenent que el Partit Popular és un partit clarament feixista i antidemocràtic". Per acabar, la militant independentista s'ha mostrat sorpresa de què "els partits que estan suposadament a favor del referèndum condemnen i s'alineïn amb el PP per una acció clarament simbòlica que posa de manifest la necessitat de l'existència d'un referèndum que s'ha de fer sí o sí".

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades