Un iglú al bosc o la magnitud del fenomen Airbnb a Mallorca

El col·lectiu Terraferida fa públiques les dades de la multinacional turística a l'illa, en la qual ofereix més de 109.133 places en 14.858 allotjaments, dels quals només un 2,5% informa que compta amb llicència d'activitat
Xim Valdivielso i Jaume Adrover, membres del col·lectiu Terraferida, presenten en roda de premsa un estudi que mostra, entre altres fets sorprenents, que un sol instructor públic té cura de controlar 600.000 places d'allotjament turístic a l'illa
Anna Schnabel
Leire Giral 27/03/2017

Vint persones acaparen el 17% de les places turístiques ofertes per Airbnb a Mallorca, una sola persona publicita 532 apartaments i la multinacional ni paga impostos a l'illa ni disposa de cap persona treballadora, però obté un benefici estimat d'entre 4 i 9 milions d'euros sense assumir cap responsabilitat sobre l'habitatge. Aquestes són algunes de les dades que el col·lectiu en defensa del territori Terraferida ha fet públiques respecte a l'activitat de la multinacional Airbnb a Mallorca durant l'any 2015, en la qual oferia 11.271 allotjaments a l'illa que sumaven un total de 78.543 places.

Però en tant sols un any el creixement del fenomen ha estat exponencial, ja que a març de 2017, el nombre d'allotjaments mallorquins disponibles a la plataforma ja sumaven 14.858, el que indica un creixement d'un 31% en tan sols un any. I el nombre de places encara s'ha disparat més respecte el 2016, ja que actualment se'n comptabilitzen 109.133, quasi un 53% més. De la mateixa manera, el nombre d'estades registrades al web de la multinacional pel que fa a establiments de l'illa s'ha doblant en els últims dotze mesos, passant de 550.283 pernoctacions el 2015 a 1.153.772 el 2016.Fins fa un any, cap dels allotjaments mallorquins que s'ofertaven a través del portal Airbnb oferia informació sobre la seva llicència d'activitat. Però actualment, 350 sí que indiquen que compten amb llicència en vigor, o estan en tràmit d'aconseguir-la: un 2,5% del total de la oferta.

Els arxius d'Airbnb descriuen més de vint tipus d'allotjaments amb ofertes ben diverses, des de castells fins a tendes de campanya, passant per caravanes, vaixells o inclús un iglú situat al bosc de Bellver. Amb tot, però, Terraferida recorda que el lloguer turístic va més enllà d'Airbnb, ja sigui a través d'altres portals d'internet -com Wimdu.es, Homelidays.es o Interhome.es– o a través de les fórmules clàssiques via particulars o immobiliàries, que oferien prop de 123.000 places només a Mallorca, segons el Consell Insular. Amb tot, les Illes és un dels territoris amb major densitat de places turístiques: concretament, hi ha més de 600.000 places.

Vint persones acaparen el 17% de les places turístiques ofertes per Airbnb a Mallorca, una sola persona publicita 532 apartaments i la multinacional ni paga impostos a l'illa ni disposa de cap persona treballadora

"Això no és economia col·laborativa, és especulació", afirma el portaveu de Terraferida, Jaume Adrover. I és que la plataforma Airbnb es projecta sota l'etiqueta d'economia col·laborativa basant formalment la seva activitat en el home sharing, un mercat on la gent publica, descobreix i reserva allotjaments a tot el món a partir de particulars. La plataforma Airbnb està present a més 65.000 ciutats repartides per 191 països del món i, actualment, està valorada en 2.500 milions de dòlars.

Des de Terraferida assenyalen, però, que una de les dades més sorprenents de la recerca ha estat comprovar que només una quantitat residual dels més de 14.000 allotjaments declara tenir llicència turística. El cert és que la llei turística no obliga aquestes plataformes a publicar quins establiments disposen de llicència. "Airbnb aprofita aquest buit legal per maximitzar beneficis i, com intermediari, endur-se un percentatge de l'estada que pagues quan t'allotges", explica Adrover. "Nosaltres no diem que els propietaris siguin els culpables, simplement que Airbnb s'aprofita del buit legal perquè encara no hi ha una regulació", afegeix.

Val a dir que els allotjaments il·legals no paguen impostos i generen beneficis als propietaris. En paraules d'Adrover, "existeixen mecanismes per pal·liar el problema, però el que fa Airbnb és disparar el fenomen i aprofitar-se d'aquest impàs legal, d'aquesta falta de regulació que tenim", afirma. En aquest sentit, Terraferida vol "esperonejar" el Govern balear per aprovar la nova Llei d'Estades Turístiques. En cas contrari, alerten de les conseqüències globals de la problemàtica dels lloguers turístics, ja que els casos de particulars que a petita escala lloguen la seva casa són "una minoria". "L'habitatge està concentrat en molt poques persones", sentencia Adrover.

 

 


Un instructor per més de 600.000 places turístiques

 

 

Una altra de les dades sorprenents de l'estudi elaborat per Terraferida és que només hi ha un sol instructor per denunciar les places turístiques il·legals a l'illa. Segons el Consell de Mallorca, el 2015 hi havia unes 423.000 places turístiques legals a Mallorca, a les quals s'han de sumar unes 200.000 places més, entre les il·legals i les noves del 2016. En total, es calcula que a Mallorca hi ha unes 600.000 places de lloguer turístic i per controlar-les, només hi ha un sol instructor. "No hi ha sancions perquè no hi ha personal que persegueixi el frau i el turisme il·legal", declara Adrover.

 

 

Des de Terraferida assenyalen que una de les dades més sorprenents de la recerca ha estat comprovar que cap dels més d'11.000 allotjaments declara tenir llicència turística

 

Malgrat les reminiscències que la denominació "economia col·laborativa" pugui despertar quan es parla d'una plataforma com Airbnb, el cert és que a Mallorca l'habitatge ofert es concentra en poques mans. De fet, segons l'informe de Terraferida, només vint persones concentren el 17% de les places ofertes i una sola persona aglutina 532 places. Des del col·lectiu destaquen que plataformes com Airbnb suposen un contrast important davant els grans touroperadors, però alhora remarquen que el que fan aquests portals "no és economia col·laborativa, sinó especulació turística". Amb tot, el preu del lloguer a Mallorca ha pujat un 40% en els darrers tres anys.

La magnitud del fenomen Airbnb a Mallorca que ha destapat Terraferida no ha deixat indiferent a ningú. "Volíem generar debat i rompre el tabú existent a Mallorca i, sobretot, Eivissa: totes coneixem amics o familiars que es dediquen al lloguer turístic. Nosaltres només volem fer visible el debat, la magnitud del fenomen o esperonejar les administracions, que són les que han de vetllar perquè les conseqüències d'això no siguin tan greus pels residents", explica Adrover.


L'accés a l'habitatge, una quimera per moltes persones

Les dades obtingudes d'Airbnb donen una idea de la magnitud del fenomen del lloguer turístic a les Illes, ja que té conseqüències socials i ambientals enormes. Des del Terraferida assenyalen, per exemple, que s'ha disparat la construcció a tot tipus de sòl, la qual cosa ha generat més pressió sobre recursos bàsics com l'aigua, la terra o els espais naturals, incrementant el consum d'aigua i la generació de residus. Alhora, s'ha disparat el preu de les cases de compra i de lloguer -de fet, el preu del lloguer s'ha incrementat un 40% en 3 anys-, la qual cosa ha generat una escletxa social entre propietaris i no propietaris, fent de l'accés a l'habitatge una quimera per milers de persones.

Davant la magnitud del fenomen, Terraferida sol·licita al Govern que lluiti contra el lloguer turístic fraudulent i que impulsi una nova regulació que obligui als portals d'internet a exposar la llicència

Per Terraferida, la problemàtica del lloguer turístic a les Illes posa en qüestió la funció primordial de l'habitatge: que la gent hi visqui. En aquest sentit, des del col·lectiu en defensa del territori apunten que la poca definició entre usos residencials i turístics dels habitatges genera conflictes de convivència i massificació a l'illa, fent que plataformes com Airbnb contribueixin a l'especulació turística, "ja que ni tenen treballadors ni paguen impostos a Mallorca".


Inside Airbnb, l'eina per destapar Airbnb

L'entitat ecologista ha tingut accés als arxius del portal InsideArbnb per a l'illa de Mallorca. A través d'un programari d'anàlisi big data, han extret les dades més significatives sobre el volum, tipologia d'habitatges, nom dels llogaters i les dades de geolocalització de cada allotjament per tal de generar uns mapes interactius que permeten visualitzar la seva distribució sobre el territori i la seva tipologia. .

Els representants del col·lectiu han anunciat que lliuraran les dades i els mapes interactius a la Conselleria de Turisme. A més, denuncien que, davant la magnitud d'aquest fenomen, sol·liciten al Govern que lluiti contra el lloguer turístic fraudulent i que impulsi una nova regulació que obligui als portals d'internet a exposar la llicència. Des de Terraferida insisteixen al Govern a no legalitzar el lloguer turístic a habitatges plurifamiliars a través de la nova Llei d'Estades Turístiques, a la qual Terraferida ja va presentar al·legacions.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades