Tres edificis són desallotjats per risc d'esfondrament al costat de les obres de dos hotels al Poblenou

Divuit habitatges han estat afectats als números 153, 155 i 157 del carrer Llull de Barcelona. Al solar del número 160 s'estan fent obres per construir dos hotels que sumaran 460 habitacions i contemplen edificis de tretze alçades
Els Bombers han iniciat el desallotjament perquè han advertit que hi havia un "desplaçament de la cimentació"
Clara Macau
Clara Macau 15/03/2017

Les obres de construcció d'un hotel podrien haver afectat tres edificis al carrer Llull al Poblenou, que han hagut de ser desallotjats aquest matí. A dos quarts d'onze del matí, un operari que feia una reparació domèstica ha alertat els Bombers d'esquerdes als baixos del número 155. La primera dotació de Bombers ha alertat el Cap de Guàrdia de la magnitud de les esquerdes i s'ha activat el protocol de desallotjament per garantir la seguretat dels veïns del bloc del número 155 i els dos del costat, el 153 i el 157.

La primera dotació de Bombers ha alertat el Cap de Guàrdia de la magnitud de les esquerdes i s'ha activat el protocol de desallotjament

"Ara mateix hi ha 18 pisos desallotjats i prop de 15 persones acollides al Centre Municipal d'Emergència", ha declarat el regidor del districte de Sant Martí, Josep Garcia. També ha afegit que demà a les nou del matí una comissió tècnica es reunirà per avaluar la situació i determinar futurs procediments."Hi ha un fonament escapçat i filtracions d'aigua. Cal atendre les necessitats de les famílies desallotjades i esbrinar què ha passat".
Àngel López, Cap de Guàrdia dels Bombers, ha explicat als mitjans de comunicació que els Bombers han iniciat el desallotjament perquè han advertit que hi havia un "desplaçament de la cimentació" que ha mogut també dues parets i amenaçava l'estructura sencera del bloc afectat. "Es posava en qüestió la seguretat estructural de l'edifici, per això hem decidit desallotjar els veïns". Els Bombers han permès al veïnat accedir als seus habitatges per agafar el necessari per passar "dos o tres dies" fora de casa. "No sabem si seran dos o tres dies o en seran més. Fins demà no sabrem res amb seguretat", explicava Sònia Díez, una veïna dels baixos del número 153.

Dos hotels als tallers de La Vanguardia

Tot i que encara falta conèixer els detalls tècnics, tot apunta a les obres de construcció de dos hotels al número 160 del carrer Llull com a responsables de l'afectació als tres edificis. Bernat Castro, de la plataforma veïnal Al Poblenou Ens Plantem, ha afirmat que ja s'havien denunciat abans problemes causats per les obres. El gerent de districte ha confirmat que aquestes denúncies es remunten a l'agost del 2016 i es referien a "sorolls i vibracions". Les obres es van aturar fins a dues vegades i es van canviar màquines i mètodes constructius, segons fonts municipals.

Pintades de protesta contra la construcció dels hotels a la valla del solar del carrer Llull número 160 / Clara Macau


En el número 160 del carrer Ramon Llull, on abans hi havia els tallers de La Vanguardia, s'hi estan construint dos hotels. La família Godó hauria venut els terrenys a la promotora Metrovacesa per la construcció dels dos hotels. D'una banda el de la cadena Praxton, de 150 habitacions. La cadena és propietat del grup francès Accélis, de l'empresari d'origen libanès Khali khater. L'altre, l'hotel Acta, de la cadena amb el mateix nom, amb 313 habitacions i tretze plantes. Al barri existeixen actualment 32 hotels, als que s'hi afegirien vuit més ja projectats, encara que Poblenou estigui situat en la Zona 1, d'especial protecció, del PEUAT.

La plataforma ha fet públic un comunicat exigint a l'Ajuntament de Barcelona la paralització definitiva de les obres i la retirada de les llicències als promotors de la construcció

Al vespre Al Poblenou Ens Plantem va convocar una concentració i assemblea oberta davant els habitatges afectats. La plataforma ha fet públic un comunicat davant d'uns 200 veïns i veïnes en què es denunciava l'ús de "maquinària inadequada" i s'exigia a l'Ajuntament de Barcelona la paralització definitiva de les obres i la retirada de les llicències als promotors de la construcció. El col·lectiu responsabilitza l'Ajuntament de "negligència" perquè no ha donat resposta a les queixes que s'han anat acumulant des de l'inici dels treballs de construcció. Després de la lectura del comunicat, la Plataforma ha accedit dins la zona de les obres a través de l'hort autogestionat i ha col·locat dues banderoles on es pot llegir "Stop hotels. La vostra especulació ens desallotja" i "Veïnes en traspàs. No a la massificació turística".

Malgrat tot, dins del veïnat hi ha diferents opinions. Mari Carmen Tebar, una veïna del carrer Llull número 157, ocupant d'un dels immobles afectats, considera que el problema de base no és la construcció dels hotels, sinó els problemes que se n'estan derivant. "A mi em sembla molt bé que el barri no vulgui hotels, i és cert que ens estan omplint per tot arreu, però el que volem saber és quan tornarem a casa". Part del veïnat ha estat alertat que el procés es pot allargar fins a una setmana i que tenen l'opció de ser atesos per Serveis Socials si no tenen cap altre lloc on quedar-se a dormir i menjar. Moltes de les afectades han declarat sentir-se "desateses" per la manca d'informació que se'ls està donant, preocupats pel temps d'espera que hauran d'aguantar i desconfiats perquè "veiem que [des de l'Ajuntament] s'intenta no responsabilitzar-ne aquests treballs de construcció, però per a nosaltres està molt clar que les incidències van començar amb les obres".

 

Mostra'l en portada