Llibertats

Les bales de goma de l'etapa Joan Saura, a judici

L'Audiència de Barcelona jutja un escopeter de la Brigada Mòbil acusat de mutilar un ull al seguidor blaugrana Òscar Alpuente. Durant la legislatura d'ICV al capdavant d'Interior, tres persones més van perdre la visió per projectils dels Mossos
L'acusació particular del seguidor barcelonista assevera que l'escopeter de la Brigada Mòbil Vicenç H. P. –amb número TIP 12231 i adscrit al furgó Dragó 110– "va realitzar dos trets de salves i un tret amb bala de goma, en sentit Llobregat"
Albert Garcia
14/03/2017

L'etapa amb més víctimes per bales de goma a Catalunya fou la legislatura de 2006 a 2010, quan Joan Saura era conseller d'Interior, Joan Boada secretari general del departament i Joan Delort secretari de Seguretat. Un mínim de quatre ciutadans van patir impactes a l'ull de projectils de cautxú disparats per agents dels Mossos d'Esquadra, en el marc de celebracions per les victòries del Barça a la Copa del Rei i la Champions League, o de la selecció espanyola al mundial de Sud-àfrica. Òscar Alpuente, Jordi Naval, Jordi Sallent i Nicola Tanno van perdre la visió, i durant tots aquests anys han reclamat que es faci justícia. Aquest dimecres 15 de març arriba a judici la mutilació d'Alpuente, malgrat que el fiscal David Viñambres s'ha inhibit en la persecució del delicte i considera en el seu escrit que no s'ha pogut determinar quin agent antiavalots va disparar el projectil i que, per tant, els fets no tenen autoria coneguda.

Ben al contrari, l'acusació particular del seguidor barcelonista assevera que l'escopeter de la Brigada Mòbil Vicenç H. P. –amb número TIP 12231 i adscrit al furgó Dragó 110– "va realitzar dos trets de salves i un tret amb bala de goma, en sentit Llobregat", la matinada del 28 de maig de 2009 –durant la celebració de la victòria del Barça a la Champions– a la confluència del passeig de Gràcia i el carrer Diputació, davant de la Borsa de Barcelona. La bala de goma hauria impactat a l'ull esquerre d'Òscar Alpuente, que va patir "un esclat del globus ocular amb pèrdua de contingut ocular". A conseqüència de les ferides va estar catorze dies hospitalitzat a l'Hospital de la Vall d'Hebron, amb intervenció quirúrgica i 90 dies de curació. L'informe forense determina una "seqüela permanent d'ablació ocular amb important perjudici estètic" i "un trastorn depressiu reactiu". És per això que Alpuente reclama una pena de tres anys de presó per al policia i una indemnització de 180.000 euros, que hauria de recaure en l'asseguradora Zurich España i en el Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya.

Arran dels fets, l'aleshores conseller Joan Saura va assegurar que "no es preveu obrir cap investigació, perquè l'actuació dels Mossos va ser correcta"

Durant la vista oral que s'inicia avui és previst que compareguin quatre testimonis presencials dels fets i els mossos d'esquadra 2392 (inspector), 2450 (caporal) i 8078 (escopeter), que formaven la cadena jeràrquica d'aquella nit al lloc dels fets. A l'escrit de la fiscalia, i a partir de la versió oficial dels fets, es diu que els antiavalots situats davant de la Borsa van disparar "pilotes de goma cap a les zones on tenien lloc els aldarulls, una de les quals, després de seguir una trajectòria que no consta, finalment va impactar contra Òscar Alpuente". Aquesta descripció dels fets contrasta amb la ubicació real dels aldarulls d'aquella nit, circumscrits entre el carrer de Pelai i les Rambles, en cap moment es van propagar fins al passeig de Gràcia.

Òscar Alpuente, Carles Guillot, Jordi Sallent i Nicola Tanno. Alpuente, Sallent i Tanno van perdre la visió durant diverses celebracions futbolístiques en el periode 2009-10. Guillot va ser ferit per la Polícia Nacional espanyola l'any 2001 / Robert Bonet


Cal recordar que Joan Saura, després de donar-se a conèixer les ferides d'Alpuente i altres dos ciutadans durant les celebracions, va defensar l'actuació dels Mossos i va anunciar que "no es preveu obrir cap investigació i que, així com en el cas de les protestes universitàries sí que es va obrir una investigació perquè hi havia evidències d'algunes actuacions incorrectes, en aquest cas no s'investigarà perquè l'actuació dels Mossos va ser correcta". Respecte als ferits va afegir, "la justícia serà qui digui qui té la raó en l'actuació policial", però advertint que s'actuarà en conseqüència "contra les denúncies falses", posant en dubte la veracitat de la versió exposada per les víctimes de bales de goma. Els dispositius policials de les celebracions esportives al centre de Barcelona –en l'etapa ecosocialista al departament d'Interior–, eren supervisats sobre el terreny per Noemí Ayguasenosa, encarregada de donar informació en temps real al secretari general d'Interior Joan Boada. L'ordre de disparar corresponia jeràrquicament a Boada, prèvia consulta al conseller Saura.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: