Arxivada la causa contra l'alcaldessa de Berga per penjar l'estelada a l'Ajuntament

El jutge considera que no es tracta d'un acte de propaganda i que Montse Venturós no va cometre un delicte de desobediència a l'autoritat
Els Mossos d'Esquadra van detenir Montse Venturós el passat 4 de novembre
Redacció Directa 01/03/2017

El Jutjat d'Instrucció número 1 de Berga entén que l'exhibició d'una estelada a la façana de l'Ajuntament no pot considerar-se un “acte de propaganda”, penalitzat per la Llei Electoral, i ha decidit arxivar la causa contra l'alcaldessa de Berga denunciada pel Partit Popular. Al mateix temps, el jutge tampoc considera que Montse Venturós cometés un delicte de desobediència a l'autoritat en no despenjar-la.

L'advocat Benet Salellas, actualment diputat per la CUP-CC, considera que l'arxivament demostra que "cal desobeir una legalitat injusta i arbitrària"

La interlocutòria especifica que els actes de propaganda s'emmarquen en campanya electoral i contempla com a tals "únicament aquells que es realitzin per captar sufragis per a una candidatura concurrent en uns comicis determinats". El document especifica que l'independentisme a Catalunya no és una opció atribuïble a una sola candidatura, sinó a vàries. A més, tal i com recorda l'escrit, la CUP, organització a la que pertany Venturós, no va concórrer als comicis del 20 de desembre del 2015 i, de fet, va cridar a l'abstenció.

Darrera pàgina de la interlocutòria d'arxivament de la causa contra Montse Venturós

 


L'advocat Benet Salellas, actualment diputat per la CUP-CC, considera que l'arxivament demostra que "cal desobeir una legalitat injusta i arbitrària". El lletrat assegura que "entre un estat autoritari de dret i la legitimació de la revindicació democràtica, nosaltres tenim molt clar quin és el camí i aquest camí es diu avui Montse Venturós".
 

No va existir una negativa "clara"

Més enllà de no considerar l'estelada un element de propaganda electoral, el jutge determina que l'alcaldessa no va incórrer en un delicte de desobediència a l'autoritat. Segons l'escrit, no va haver-hi una negativa "clara, patent, indubtable, indissimulada, evident o inequívoca" de Venturós a despenjar l'estelada. El requeriment no es va dirigir personalment a l'alcaldessa i l'auto especifica que "va existir únicament passivitat de la investigada".

La decisió de mantenir l'estelada al balcó en els dos comicis electorals es va prendre a través d'una moció presentada a l'Ajuntament i per aquesta raó, Venturós, des d'un primer moment, va assegurar que assumiria les conseqüències dels seus actes. Així mateix, l'alcaldessa de la CUP es va negar a declarar davant el jutjat de Berga en dues ocasions: el passat 5 d'abril i el 17 d'octubre, esgrimint que només declararia "davant del poble, que és a qui em dec". Per obligar-la a fer-ho, els Mossos d'Esquadra van detenir-la el 4 de novembre.

 

Notícies relacionades