Els murs, negoci al límit

Un informe de l’Observatori de Drets Humans i Empreses denuncia que Magal S3, empresa gestora del mur de Palestina, també treballa en la vigilància del Port de Tarragona i opta al projecte milionari d’ampliació del mur entre Mèxic i els Estats Units

L’any 1953, el director general del Ministeri de Defensa d’Israel i posterior premi Nobel de la Pau, Shimon Peres, va impulsar la creació de l’empresa Israel Aerospace Industries (IAI), una societat governamental dedicada a la investigació i el desenvolupament tecnològic de les forces militars del recent proclamat Estat hebreu. Dotze anys més tard, el 1965, l’IAI va desenvolupar la marca Magal S3 Security Systems Ltd. per donar resposta a les “necessitats de seguretat fronterera”. L’empresa es va privatitzar l’any 1984, tot i que el govern va mantenir el seu 26% d’accions. Magal S3 ha esdevingut una multinacional gegantina –la proveïdora planetària de tecnologia de seguretat perimetral més gran, segons el Financial Times–, que es presenta com a “líder” en solucions de seguretat i ciberseguretat per entorns complexos i infraestructures crítiques com fronteres, centres penitenciaris, ports, aeroports i instal·lacions militars i governamentals, entre altres.

Les tanques, les càmeres i els detectors del Port de Tarragona duen el mateix segell que els dels territoris palestins / Albert Ventura


Competeix en el mercat tecnològic d’inversions nord-americà –cotitza a l’índex Nasdaq de Wall Street– i desenvolupa la seva activitat a 80 països, amb quinze empreses subsidiàries o filials a Alemanya, el Regne Unit, els Estats Units, el Canadà o Mèxic. Magal S3 també és propietària de l’empresa israeliana CyberSeal, que actua com la seva branca de ciberseguretat. El seu ventall de negoci inclou la vigilància de diversos trams del mur de Palestina i, recentment, s’ha postulat com a candidata a gestionar les ampliacions del mur entre Mèxic i els Estats Units anunciades per Donald Trump. Però, més a prop nostre, també ha aconseguit l’adjudicació de contractes en administracions públiques de Catalunya, el País Valencià i l’Estat espanyol. El Port de Tarragona, TV3 o la presó de Picassent figuren a la seva cartera de clientes. S’enriqueix amb el suculent negoci de les càmeres, les concertines i els detectors als municipis de Cisjordània per on passa el mur –declarat il·legal pel Tribunal de Drets Humans de l’Haia– i, a casa nostra, suma beneficis de manera més discreta.

L’empresa ha aconseguit contractes amb els governs de Catalunya, el País Valencià i l’Estat espanyol. El Port de Tarragona, TV3 o la presó de Picassent figuren a la seva cartera de clientes

“El negoci de la seguretat fronterera està a l’alça i això és una bona notícia”, va declarar Saar Koursh –director de l’empresa matriu– l’agost de 2016 al portal Bloomberg en el marc d’una visita a Nairobi. Formava part d’una delegació israeliana en visita oficial a Kenya –encapçalada pel primer ministre Benjamin Netanyahu– amb l’objectiu de negociar la contractació d’una tanca de 682 quilòmetres per la frontera amb Somàlia amb el president Uhuru Kenyatta. No es tracta de la primera instal·lació de Magal a Kenya, ja que també gestiona la seguretat perimetral del port de Mombasa, proveïda de tecnologia intel·ligent, càmeres i sensors tèrmics i de moviment.
 

El negoci de la segregació

Segons un informe fet públic per l’Observatori de Drets Humans i Empreses-Nord d’Àfrica i Orient Mitjà (ODHE), “el desenvolupament tecnològic de l’empresa Magal ha estat possible per l’experiència acumulada durant més de 50 anys en la contribució al projecte d’ocupació i apartheid del govern d’Israel sobre la població de Palestina”.

/ PAU FABREGAT

 

L’any 2002, Magal va guanyar el 80% de les licitacions per dotar el mur de separació de Cisjordània d’un sistema de seguretat de detecció d’intrusions al llarg de més de 125 quilòmetres. També és la proveïdora principal de tanques intel·ligents amb sistemes de seguretat perimetral i de sistemes de circuit tancat de televisió i de comandament i control (sistema FORTIS). El 6 de febrer passat, l’empresa va fer públic que havia aconseguit un contracte per valor de 8,5 milions de dòlars del pressupost del Ministeri de Defensa d’Israel per introduir innovacions tecnològiques a les seves fronteres. Alguns d’aquests sistemes s’han desplegat al llarg dels últims anys a una desena d’assentaments il·legals a Cisjordània.

L’empresa té la seva seu central a la ciutat de Yehud, sota la direcció de Saar Koursh, que va adquirir experiència en el sector com a treballador d’Elbit Systems Ltd, una de les empreses que fabriquen materials electrònics amb finalitat militar més importants. Els altres nou membres de la direcció executiva, tot homes, tenen trajectòries prèvies àmplies, ja sigui com a militars als exèrcits d’Israel o el Canadà o bé lligades a empreses de gestió de bases de dades (Verisign o Agt International), ciberseguretat i vigilància (Prosegur México, Elbit Systems, Optex o Computers Device Company).
 

Vigilància de la MAT a l’Alt Empordà

Sota la denominació Magal S3 España SL, des de l’any 2009, l’empresa disposa d’una filial a l’Estat espanyol amb seu a Las Rozas, Madrid. Durant aquests anys, no ha parat de créixer i ampliar la cartera de clientes, a més d’augmentar la xifra de negoci –un 25% només durant l’exercici 2015. Els projectes més destacats a l’Estat espanyol són la seguretat perimetral dels aeroports de Màlaga i Saragossa. També s’han especialitzat en la protecció de plantes energètiques i xarxes de transport d’Endesa, Repsol i Enagas. Un exemple són les tanques intel·ligents de seguretat integral –que incorporen el sistema de càmeres de circuit tancat CCTV, detecció perimetral, comunicacions i megafonia– que Magal S3 ha instal·lat als conductes de la xarxa de molt alta tensió a la frontera entre l’Estat espanyol i França. La línia creua els Pirineus a través del túnel d’Inelfe –de 8,5 quilòmetres de longitud i 3,5 metres de diàmetre–, entre els termes municipals de la Jonquera, a l’Alt Empordà, i Montesquieu-des-Albères, a la Catalunya Nord.

Un altre dels negocis de Magal és la vigilància d’infraestructures crítiques del Ministeri de Defensa de l’Estat espanyol com el Centre d’Experimentació El Arenosillo (CEDEA) a Huelva, sis bases de les Forces Aèries espanyoles (la documentació oficial no precisa quines), la seu central d’AENA i el comandament central del Cos Nacional de Policia espanyola. L’informe de l’ODHE afegeix que, a la cartera de clientes de Magal S3 España, hi ha vuit centres penitenciaris i de detenció –entre ells, el de Picassent, al País Valencià–, a més de la cadena de televisió pública TV3. Finalment, la filial ibèrica s’encarrega de la seguretat integral i perimetral de ports com el de Huelva, Ceuta o Tarragona.
 

Violació de directives de contractació pública

Una de les conclusions de l’informe de l’ODHE és que Magal S3 “és una empresa clau i necessària pel sistema d’ocupació i apartheid d’Israel i, per tant, les seves activitats lucratives són il·lícites i violen el dret internacional”. És per això que aquesta organització en defensa dels drets humans considera que “la contractació dels serveis i els productes de seguretat de Magal S3 posa de manifest una greu falta de responsabilitat de les administracions públiques espanyoles i catalanes per no assegurar el compliment del dret internacional per part d’Israel i de la resta d’actors que operen amb el seu consentiment o promoció”.

/ PAU FABREGAT

 

L’entitat considera que aquesta “connivència” suposaria una violació de les directives comunitàries de contractació pública aprovades l’any 2014, recentment incorporades a la legislació espanyola a través del Decret llei 3/2016 de mesures urgents en matèria de contractació pública. Segons aquesta norma, “la contractació pública es configura com un instrument que permet incidir en el mercat amb l’objectiu de dur a terme polítiques per (...) fomentar la contractació pública amb criteris socialment responsables”.

Tanmateix, segons afegeix l’ODHE, la contractació de Magal entra en contradicció amb els objectius de coherència de les polítiques de cooperació al desenvolupament i la llei de foment de la pau aprovada pel Parlament de Catalunya el juliol de 2003 que té com a objectiu establir “les actuacions que han de dur a terme tant l’Administració de la Generalitat com els ens locals per promoure la cultura de la pau i el diàleg intercultural i religiós i de contribuir a l’eradicació dels conflictes violents i tractar-ne les causes”.

Per aquesta raó, l’ODHE exigeix que les administracions rescindeixin els contractes públics amb l’empresa Magal S3 i deixin de beneficiar “una empresa còmplice de les violacions del dret internacional i dels drets humans i que tampoc no respecta les directives europees 2014/23/UE i 2014/24/UE de contractació”.

-----------------------------------------------------------

Nathan Kirsh, oportunista d’apartheids

 

El principal accionista de Magal S3 és el sud-africà Nathan Kirsh (24,2% del capital) a través de l’empresa Mira Mag Ltd., registrada a Libèria i a les illes Verges britàniques, paradisos fiscals segons la catalogació de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic. Kirsh es troba a la posició 435 de la llista Forbes de la gent més rica del planeta. Descendent d’una nissaga jueva, va néixer a Sud-àfrica l’any 1932. Segons una investigació de Joseph Hanton publicada en forma de llibre, les empreses de Kirsh van esquivar el bloqueig dictaminat per l’ONU contra els productes sud-africans que col·laboraven amb l’apartheid etiquetant la producció a Swazilàndia, país veí governat per una monarquia absolutista i on Kirsh posseeix nombroses empreses del sector tèxtil. També és propietari de Jetro Holdings, el principal grup nord-americà d’autoservei alimentari.

 

Mostra'l en portada

Noticies relacionades:

Trump segueix la via Netanyahu

Wednesday, 22 February, 2017

"La creació d’un Estat palestí a Cisjordània tindrà repercussions greus als Estats Units, ja que provocarà que una minoria llatina exigeixi el seu propi Estat a la part sud occidental, u