L'amenaça de desallotjament ronda el CSO La Figa Tendra de Godella

La propietat vol enderrocar els dos edificis alliberats fa quasi dos anys a l'Horta Nord de València. Des de dilluns passat, grups de resistència han fet guàrdies per evitar l'expulsió i s'hi ha convocat una jornada de convivència per demà dissabte
El centre social nasqué amb la voluntat de dinamitzar un entorn que es trobava totalment abandonat
Elies Boscà 11/11/2016

La Figa Tendra és un espai alliberat amb quasi dos anys d'existència que es troba a Godella (Horta Nord). Es compon de dues casetes que han estat rehabilitades, el terreny cultivable que les envolta i d'una figuera centenària, símbol del projecte. El centre social nasqué amb la voluntat de dinamitzar un entorn que es trobava totalment abandonat i que suposava un risc per a la població del seu voltant a causa de la degradació de l'espai, els incendis que s'han produït o possibles esfondraments de les construccions. 

Un representant de l'empresa propietària dels terrenys es va personar en les instal·lacions per advertir que tenien intenció d'enderrocar les cases

Durant aquests dos anys, l'assemblea de La Figa Tendra ha aconseguit dur a terme tot un seguit d'iniciatives que han dotat de vida a un lloc que restava completament desatés. Actualment, a l'espai tenen lloc tot tipus d'activitats culturals, com la projecció de pel·lícules, la realització de jam sessions a la fresca, jornades de teatre... però també tallers com el d'artesania o el de pintura. A més, es treballen diversos horts ecològics i el centre compta amb una biblioteca social on es poden intercanviar llibres.

A La Figa Tendra s'ha començat a treballar horts ecològics a un espai anteriorment abandonat

 

Dilluns passat, un representant de l'empresa Construcciones Careco SA, propietària dels terrenys, es va personar en les instal·lacions per advertir que tenien intenció d'enderrocar les cases passats dos dies. L'endemà, el representant de l'empresa va tornaral centre, acompanyat aquesta vedgada d'un grup d'obrers. La intenció era tapiar les cases sense cap mena de permís d'obra. Davant la negativa dels qui es trobaven a l'espai en aquell moment, van decidir cridar la Guàrdia Civil. Els agents que aparegueren, a banda d'intentar identificar als presents, van informar que, mentre no hi haguera un tràmit legal en marxa, l'espai pot continuar ocupat.

Des d'aquell moment, sota el lema #noemtokeslafiga, l'assemblea va decidir constituir grups de resistència les 24 hores del dia de manera indefinida per tal d'estar alerta enfront de possibles esdeveniments futurs. A més, s'han format distintes comissions per coordinar les accions a prendre: establir contactes, obtenir assessorament, etc. Des de La Figa Tendra s'ha convocat a una jornada de convivència que tindrà lloc demà dissabte, dirigida tant a col·lectius com a persones a títol individual. En ella, es pretén informar el veïnat de la situació en una assemblea oberta, així com obtenir el suport de col·lectius afins en una altra assemblea que es farà a la vesprada, després d'un dinar a l'espai ocupat.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades