Detingudes tretze persones a Palma per l’adjudicació fraudulenta de la gestió d'aparcaments

Les exregidores Irene San Gil i Gabriel Vallejo, juntament amb vuit alts càrrecs funcionarials, figuren entre les arrestades. Cinc persones ja haurien quedat en llibertat amb càrrecs
L'exregidor de Mobilitat, Gabriel Vallejo, entre els detinguts en l'operació Sancus
Ajuntament de Palma
Carmen Buades 18/10/2016

Un total de tretze persones van ser detingudes ahir a Palma en una operació policial contra la licitació i adjudicació presumptament fraudulenta d’un contracte per explotar les zones blaves d’aparcament de la ciutat (ORA). L’exregidor de Mobilitat, Gabriel Vallejo, així com l’exregidora de Funció Pública, Irene San Gil, són dues de les implicades. El cap de secció de contractació de l’Ajuntament, J. C. S, i el cap de departament de Mobilitat, M. F., són alguns dels noms més sonats de la llista de persones detingues, que inclou personal de l’àrea de Mobilitat -sis persones detingudes-, de la secció de Contractació -tres funcionaris detinguts-, de la Intervenció de l’Ajuntament, dels serveis jurídics del consistori i de la UTE adjudicatària del servei. Per ara, cinc persones haurien quedat en llibertat amb càrrecs, tres de les quals està previst que declarin durant el dia d'avui davant del jutge.

L’operació s'anomena Sancus i està sota secret de sumari, però fonts de la policia asseguren que la investigació gira al voltant del contracte que el govern de Mateo Isern (PP) va signar el maig de 2013 per a la gestió dels aparcaments. El concurs el va guanyar l’opció econòmica més cara, de 25 milions d’euros per quatre anys d’explotació, però amb una puntuació dins l’apartat dels judicis de valor superior a la resta.

L'exregidora de Funció Pública, Irene San Gil, ha estat detinguda / Ajuntament de Palma

 

L'UTE adjudicatària del servei està formada per tres empreses:  API Movilidad SA -encarregada de les gestions financeres-, Roig Obres Serveis i Medi Ambient -que s’encarrega dels recursos humans- i Dornier, l’empresa que, fins el 2013, havia assumit en solitari l’explotació de l’aparcament de pagament de la ciutat i que ara mateix du a terme les tasques operatives de seguiment del servei.  

Segons afirma 'Diario de Mallorca', s'investiga el possible pagament de comissions per part de l'UTE per guanyar l’adjudicació

Ara s’investiga, segons afirma Diario de Mallorca, el possible pagament de comissions per part de l'UTE per guanyar l’adjudicació, i fonts de la investigació assenyalen José María Rodríguez, expresident de la junta territorial del PP de Palma, i Álvaro Gijón, diputat, regidor palmesà i fins al juliol secretari general de Palma. Ambdós van dimitir dels seus càrrecs orgànics després que els seus noms apareguessin al sumari del cas que investiga la presumpta trama corrupta de la Policia Local de la capital mallorquina. Les imputacions van arribar unes setmanes després i, en les seves declaracions davant el jutge, tant Gijón com Rodríguez van negar taxativament la seva relació amb la xarxa d’extorsió a empresaris de l’oci nocturn.

En cas que finalment els dos casos estiguessin relacionats, s’estaria parlant de quatre membres de l’anterior equip de govern municipal implicats, ja que a San Gil, Vallejo i Gijón, que era regidor de Turisme, s'hi afegeix la imputació de l’exregidor de Seguretat Ciutadana, Guillermo Navarro, per haver filtrar presumptament les preguntes de l’examen d’oposició a la policia local de Palma a persones afins ideològicament. De fet, Irene San Gil ja va estar al punt de mira de la investigació per aquests mateixos fets, però va ser desimputada al mes de maig.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades