Cinc condemnes d'un any de presó i una absolució per a les feministes encausades de Palma

La sentència, que considera provat que les cinc condemnades participaren dels fets i sabien perfectament que s'hi celebrava una missa, serà molt probablement recorreguda
Algunes de les encausades abans de declarar al jutjat el novembre de l'any passat
Sergi Frau 13/10/2016

L'Audiència Provincial de Palma ha condemnat a un any de presó cinc de les feministes encausades per una protesta a l'església de Sant Miquel, contra el projecte de l'exministre Gallardón de reforma de la llei de l'avortament, i n'ha absolt una sisena. La sentència, que s'esperava pel dijous vinent, considera que les cinc condemnades participaren dels fets i sabien que s'hi celebrava una missa. Pel que fa a l'encausada absolta, la sala ha considerat que no es pot provar la seva participació en els fets.

La sentència dóna per provat que "els acusats, juntament amb els altres individus no identificats (excepte un menor d'edat ja jutjat i condemnat per sentència ferma) van avançar en massa pel passadís aproximadament fins a la meitat del temple, cridant a l'unison i repetidament les frases 'fora rosaris dels nostres ovaris' i 'avortament lliure i gratuit', desplegant una pancarta amb el mateix lema i altres símbols. Això va provocar la interrupció de la cerimònia religiosa, produint por, nerviosisme i afectació al personal de l'Església i als feligresos, que en nombre de 200 a 300 persones aproximadament participaven de la celebració religiosa".

Les encausades durant la vista que va tenir lloc fa unes setmanes a l'Audiència de Palma / Sergi Frau


Així, el tribunal –presidit per la Magistrada María del Carmen González Miró– ha considerat que els fets, que varen tenir lloc el 9 de febrer de 2014, constitueixen un delicte contra la llibertat de culte, recollit a l'article 523 del Codi Penal espanyol. De la mateixa manera s'exposa al llarg de la sentència –que consta de 36 fulls– que les cinc condemnades sabien que en aquells moments se celebrava una missa a l'església de Sant Francesc (al contrari del que les encausades van declarar al judici), afirmant que "aquesta Sala no tiene ninguna duda" sobre aquest punt concret. "Se celebra missa el diumenge a les 12 en aquesta Església de Ciutat des de fa més de trenta anys, sent les de les 12, en castellà, molt concorreguda (encara que menys que la de dissabte a la tarda) segons les testificals, pel que bé és fàcil arribar a conèixer aquest horari. Forma part del coneixement de la tradició cultural que les misses catòliques se celebren destacadament en diumenge". És recalcable també el fet que el tribunal ha recollit les declaracions d'encausades i testimonis i ha sentenciat que en cap moment i per cap de les dues parts es van donar situacions de violència física.


Una absolució

Pel que fa al cas de M. F., tot i que dos agents de la Brigada d'Informació de la Policia Nacional van testificar que en el vídeo que un feligrès els hi va facilitar es podia identificar l'acusada, el tribunal ha considerat que no hi ha forma de provar que M. F. es trobés en el lloc dels fets aquell 9 de febrer de 2014, desacreditant així la investigació policial en aquest sentit i sentenciat per a ella l'absolució de tots els càrrecs.

El Grup de Suport de les Feministes Encausades i Alerta Solidària han fet públic un comunicat de manera conjunta en el qual expressen el seu total desacord amb la sentència de la sala segona de l'Audiència Provincial de Palma. En el comunicat es considera que la societat mallorquina no comprendrà la condemna "per haver participat a una protesta feminista pacífica" i es responsabilitza directament el Bisbat de Mallorca de la condemna a les joves. Pel que fa a la menció de la sentència a "l'organització política de les joves", les feministes encausades consideren que tribunal i policia han actuat "amb total complicitat", arribant a considerar el tribunal que aquesta suposada organització política contribueix a determinar la culpabilitat de les acusades, sent per tant "un judici polític". Per últim, el comunicat informa que les feministes "estudiaran recórrer la sentència a instàncies judicials superiors".

El tribunal ha considerat que no hi ha forma de provar que M. F. es trobés en el lloc dels fets aquell 9 de febrer de 2014 desacreditant així la investigació policial

Tot sembla indicar que la sentència serà recorreguda i caldrà esperar a un altre dictamen judicial. De moment l'advocat de la defensa, Josep de Luís, ja ha expressat a la Directa, com a valoració purament jurídica, que la sentència li sembla "injusta, tot i que esperable". Recordem que la defensa de les feministes encausades demanava l'absolució per a totes elles.

Pel que fa al Bisbat de Mallorca, que va rebaixar la demanda inicial de quatre anys per a cadascuna a un any i mig de pena durant la vista, de la mateixa manera que el Ministeri Fiscal, de moment no ha fet declaracions públiques i, en principi, no se n'esperen.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades