Stop Mare Mortum denuncia una Unió Europea impassible davant les morts al Mediterrani

Davant les més de 700 persones mortes els darrers dies, la plataforma ha convocat l'acció #MortsInvisibles, en què una cinquantena de persones ha simulat un naufragi
Acció #MortsInvisibles a la plaça Universitat de Barcelona
Montse Giralt
Bart Grugeon 01/10/2016

Una cinquantena de persones jeuen sobre una lona blava, que simbolitza el mar Mediterrani, i al voltant, s'hi llegeixen pancartes que criden "Volem acollir", Uergonya" o "400 infants ofegats". Ahir divendres 30 de setembre Stop Mare Mortum va fer l'acció #MortsInvisibles a la Plaça Universitat de Barcelona per demostrar la seva indignació per la manca de resposta institucional davant les més de 700 morts al Mediterrani dels darrers dies.


Amb l'acció, Stop Mare Mortum vol visualitzar el degoteig constant de morts. Segons la plataforma, "la ciutadania no comparteix l'immobilisme dels estats europeus", als que reclama "obrir fronteres" i "implantar vies segures i legals que podrien evitar que el Mediterrani continuï essent una fossa comuna".

En el context actual, Stop Mare Mortum qüestiona la doble vara de mesurar: tanta atenció mediàtica quan hi ha un accident greu d'avió amb ciutadans europeus, i silenci mediàtic quan, setmana rere setmana, vaixells plens de migrants s'enfonsen. Un cas recent és l'accident del passat 21 de setembre davant les costes de Rashid, a Egipte. Més de 500 persones eren a bord d'un vaixell de traficants que els havia de portar a Itàlia, però finalment i segons dades d'ACNUR, només 164 persones van sobreviure. En aquest moment, ja s'han registrat 202 morts.

 

Stop Mare Mortum denuncia el silenci mediàtic davant les morts al Mediterrani / Montse Giralt

 

Dos dies abans de la tragèdia, es va celebrar la Cimera de l'Assemblea General de les Nacions Unides sobre Refugiats i Migrants a Nova York. Stop Mar Mortum critica que el resultat sigui una declaració per respectar els drets humans de refugiats i migrants, però que no contingui mesures concretes que en garanteixin l'aplicació. Alhora, la plataforma reitera i subratlla la necessitat d'analitzar les causes que generen els desplaçaments, establir mecanismes per combatre-les, i pressionar els Estat perquè els posin en pràctica. Durant el 2015 hi va haver més de 3.700 morts al Mediterrani, segons dades oficials d'ACNUR, i només amb el que portem d'any, 3.212 persnes ja hi han perdut la vida, tenint en compte que són el cossos que s'han pogut comptabilitzar.

Natàlia Vargas de Stop Mare Mortum explica que "la ciutadania catalana es mostra cada vegada més conscienciada. Dues hores després de penjar l'anunci de l'acció, ja s'havia de tancar perquè no teníem permís per fer una convocatòria amb més gent".

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades