Les feministes encausades i el Bisbat de Mallorca no arriben a cap acord per evitar el judici

La vista se celebrarà els pròxims 29 i 30 de setembre, amb imputacions de delictes contra la llibertat de culte i per l'ocupació d'un temple religiós. El Bisbat està personat com a acusació particular i sol·licita penes de quatre anys de presó
Tres de les encausades, el seu advocat i la portaveu del grup de suport s'han reunit amb el bisbe administrador apostòlic, Sebastià Taltavull, dilluns a la tarda
Marc Ferrà

Tot just passaven cinc minuts de les set en punt quan la premsa present al Palau Episcopal de Mallorca vam veure que quatre membres del grup de suport a les feministes encausades –tres d'elles encausades i una quarta portaveu– s'acostaven, en companyia de l'advocat de la defensa, Josep de Luís, per trobar-se amb el bisbe administrador apostòlic, Sebastià Taltavull. Malgrat que el bisbe les esperava, l'advocat del Bisbat, Miquel Arbona, i el provicari general, Nadal Bernat, han sigut els encarregats de rebre-les a la porta del palau.

El Bisbat s'ha mostrat disposat a retirar l'acusació particular si les feministes reconeixen públicament que l'acció que dugueren a terme fou "un error" i que es portà a terme al lloc "inadequat"

El motiu de la trobada entre les joves feministes i el representant de l'Església es deu a la carta que el mateix bisbe va fer publica el 20 de setembre passat, en què expressava la seva voluntat de reunir-se amb les "joves manifestants" amb la intenció de rebre "el reconeixement d'una acció no adequada" i amb la disposició de fer "una crida al diàleg amb la mà estesa".

Malgrat això, després d'una hora i un quart de reunió, les parts negociadores han sortit del Palau Episcopal i Sònia Domènech, portaveu del grup de suport a les feministes encausades, ha manifestat que no hi ha hagut acord per evitar el judici ni per rebaixar la petició de quatre anys de presó que presenta el Bisbat de Mallorca com a acusació particular. Domènech ha explicat a la premsa que els termes en què s'han manifestat els representants del Bisbat consistien, bàsicament, a retirar l'acusació particular sempre que les feministes encausades reconeguessin públicament que l'acció que dugueren a terme fou "un error" i que es portà a terme al lloc "inadequat". La resposta ha sigut clara: "No ens en penedim i l'acció va ser legítima".


Crítiques a la petició de presó del Bisbat dins l'Església

Recentment, Jaume Alemany, capellà del centre penitenciari de Mallorca, s'ha mostrat més crític amb l'actuació de la institució catòlica i ha declarat el rebuig a la petició de pena privativa de llibertat per a les manifestants de l'església de Sant Miquel de Palma. Alemany considera que es tracta d'una "pena inútil, destructiva i inhumana" i demanada sense la valoració "de les conseqüències nefastes que porta per al condemnat a la pena de presó".

El capellà del centre penitenciari de Mallorca destaca: "La privació de llibertat és un tema massa seriós; a l'Església, aspirem a alguna cosa més i cal demostrar-ho"

En aquest sentit, el representant de l'Església a les instal·lacions penitenciàries ha manifestat que "és una contradicció total que les instàncies oficials frivolitzin sobre aquesta realitat tan dolorosa", en referència al fet de complir condemna a la presó, "mentre altres reclamem que la presó sigui l'últim recurs i que se cerquin mesuren alternatives". Alemany destaca que "la privació de llibertat és un tema massa seriós; a l'Església, aspirem a alguna cosa més i cal demostrar-ho".

La vista oral contra sis de les feministes se celebrarà els pròxims dies 29 i 30 de setembre per un delicte contra la llibertat de culte i per ocupació d'un temple religiós, recollits als articles 523 i 524 del Codi Penal. Una de les feministes –menor d'edat en el moment de l'acció– ja va ser condemnada a 100 hores de treballs comunitaris el desembre de 2014.


 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades