Territori

El Grup d'Ornitologia Balear denuncia l'impacte dels grans creuers i exigeix un debat ciutadà

La irrupció del Harmony of the Seas al port de Palma ha fet encendre les alarmes a l'illa: la ciutat haurà d'assimilar la irrupció de fins a 8.000 persones, aproximadament, provinents d'aquest vaixell cada setmana durant tot l'estiu
El Harmony of The Seas, la nau de passatgeres amb més capacitat del món (unes 8.000 places) farà parada setmanal al port de Palma durant els mesos d'estiu
Djoach
14/06/2016

La presència del megacreuer Harmony of The Seas al port de Palma. coincidint amb l'inici de la temporada turística estiuenca, ha alertat l'entitat ecologista illenca Grup d'Ornitologia Balear, la qual ha emès un dur comunicat on alerta dels perills i conseqüències que pot tenir aquest tipus de turisme per al conjunt de la ciutat. Mentre duri la temporada turística la capital illenca haurà d'assumir cada setmana 8.000 visitants provinents d'aquest vaixell. Però això només és la punta de l'iceberg. Les xifres parlen per si soles sobre el pes epecífic que ha pres el turísme transportat per grans vaixells a les Illes: fa només unes setmanes coincidiren en un sol dia al port vuit creuers alhora, amb 22.000 persones a bord. 

El GOB reclama a l'Autoritat Portuària de Balears (APB) que faci públiques les dades relatives a l'impacte ambiental dels creuers pel que fa a tres aspectes concrets: els residus i la seva gestió, d'on s'obté l'aigua i quin consum real n'estan fent i com afecta ambientalment el combustible que utilitzen i el seu subministrament. L'APB organitzà recentment un debat entorn el turisme de creuers i, si bé reconegueren que un dels objectius era reflexionar sobre possibles efectes "negatius o no desitjables" de l'arribada de creuers, el GOB denuncia que no hi van convidar cap entitat de la societat civil ni del moviment ecologista.

Fa només unes setmanes coincidiren en un sol dia al port de Palma vuit creuers alhora, amb 22.000 persones a bord

A banda de les demandes i preocupacions ambientals, sobradament conegudes i tractades, l'entitat exigeix que s'obri un debat públic on la població hi tengui veu i on s'hi impliquin totes les administracions per "valorar, conèixer i decidir" sobre la conveniència o no d'aquest tipus de turisme. A més, alerten que aquest model se suma al ja massificat i encara no regulat lloguer turístic i insisteixen a advertir de les afectacions que té per les relacions, la convivència i la realitat comercial de la ciutat, així com la invasió de les activitats econòmiques vinculades al turisme que privatitzen l'espai públic.


L'Autoritat Portuària de Balears no canvia de rumb

L'APB va canviar de presidència amb el canvi de govern. Si bé s'han fet algunes passes cap a un model més sotenible, com descartar l'ampliació del port del Molinar, les darreres declaracions del nou president, Joan Gual de Torrella, apunten cap a una consolidació del model actual, ja que tant ell com el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Joan Pons, descarten que siguin els grans vaixells els culpables de l'augment dels índexs de densitat humana i posen en valor els creuers perquè ajuden a "moure l'economia". Malgrat això, el GOB duu mesos advertint que la crispació cada vegada és més alta i manifesten que pintades com les aparegudes al centre de Palma no en són més que una mostra.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: