La plantilla d'Esfosa s'alça contra l''aristocàrnia'

Les treballadores de l'escorxador més gran d'Osona protagonitzen una aturada de 48 hores davant unes condicions laborals que qualifiquen d'“esclavatge”
Els piquets pretenen impedir l'entrada dels animals i, d'aquesta manera, paralitzar la producció
Ferran Domènech

La plantilla de l'Escorxador Frigorífic d'Osona, SA (Esfosa), situat al polígon Malloles de Vic, s'ha declarat en vaga per exigir la millora d'unes condicions laborals que qualifiquen d'“esclavatge al segle XXI”. L'assemblea de treballadores, amb el suport dels sindicats COS –majoritari al comitè d'empresa– i CGT –que no hi té representació, però també dóna suport a la protesta–, ha previst 48 hores d'aturada, convocatòria que no ha estat secundada per la UGT ni CCOO. Les vaguistes organitzen, des d'ahir a mitjanit, un piquet permanent a les portes de l'Illa Càrnia, on es troba el macrocomplex d'escorxat de porcí, que processa prop de 12.000 animals al dia. La cadena funciona les 24 hores, durant les quals entren dotzenes de camions carregats de porcs i en surten tants altres plens de porc.

Les vaguistes reclamen el pagament correcte dels plusos de nocturnitat i els festius, la millora de les mesures de seguretat i emergència en cas d'accident i la revisió de les categories professionals

Els piquets pretenen, precisament, impedir l'entrada dels animals i, d'aquesta manera, paralitzar la producció. Les vaguistes reclamen el pagament correcte dels plusos de nocturnitat i els festius, la millora de les mesures de seguretat i emergència en cas d'accident i la revisió de les categories professionals, entre altres reivindicacions. La propietat d'Esfosa és compartida entre les grans corporacions càrnies catalanes; en són accionistes Embutidos Subirats, el Grup Baucells Alimentació, Industrias Cárnicas Montronill, Especialitats Vic Carn (Casa Tarradellas) i la immobiliària Osona Agrícola (vinculada a Cárnicas Toni Josep); al consell d'administració, s'hi asseu la cúpula del porcí, amb noms com Josep Tarradellas, José Ramisa o Ramon Baucells.
 

Negociacions fallides i desplegament dels piquets

Ahir al migdia, el gerent d'Esfosa, Lluís Saballs, es va posar en contacte amb representants del comitè d'empresa per obrir una taula de negociacions que evités l'inici de la vaga. Saballs, però, va exigir que la reunió es fes a la seu del Grup Baucells, situada a escassos 100 metres de l'escorxador. El gerent també va comunicar que l'advocat de les treballadores, Antoni Iborra, no podia assistir a la trobada. Montse Castañé, presidenta del comitè i portaveu de les vaguistes, afirma que Iborra va ser “vetat” i destaca: “Nosaltres treballem a Esfosa, no hi hem de fer res, a Baucells; ells ja tenen la seva plantilla”. A causa de les condicions imposades per la gerència de l'empresa, les delegades sindicals van declinar reunir-s'hi.
 

Prop de 150 treballadores han secundat la vaga / Ferran Domènech

 

Des d'ahir a la mitjanit, els piquets han impedit el pas dels camions de porcs, fet que ha paralitzat el funcionament de l'escorxador. Fonts del comitè expliquen que, al voltant de les quatre de la matinada, han aparegut furgons de la unitat ARRO dels Mossos. L'advocat de les treballadores, Toni Iborra, afirma que “tot indicava que es produiria una càrrega per deixar lliure l'entrada de camions”. Tanmateix, la cosa no va anar a més.


 

Evolució de la vaga

Si bé aquest matí s'ha permès el pas a alguns camions per qüestions de “benestar animal”, el comitè assegura que “els porcs no seran processats, ja que l'aturada a la planta d'escorxar ha sigut total”. Cap a les tres del migdia, ens informaven que un autobús que transportava treballadores per suplir les que estaven en vaga entraria per la porta del darrere de l'escorxador. En un moment, una trentena de vaguistes ha tallat l'accés al vehicle i ha pogut pujar-hi per intentar convèncer el passatge perquè se solidaritzés amb la resta de la plantilla. La gent de l'autobús provenia d'empreses de treball temporal i havia rebut amenaces amb l'objectiu que no s'unís a la vaga. Un fet curiós és que el terme esquirol va néixer a pocs quilòmetres d'aquí, quan els amos van dur pagesos del poble de l'Esquirol per ocupar el lloc dels vaguistes tèxtils de Manlleu. Aquesta vegada, però, una quinzena de treballadores s'han negat a convertir-se en esquirols, han baixat del bus i s'han unit a la resta de treballadores entre abraçades i crits africans d'alegria.

Segons ha pogut saber la Directa, s'ha tornat a engegar la cadena de producció, però a un rendiment molt inferior a l'habitual. Esfosa ha contractat treballadores temporals per avui i demà, motiu pel qual el comitè d'empresa ha decidit interposar una denúncia als Mossos d'Esquadra, ja que es tracta d'una vulneració del dret de vaga. A més, pels volts de les quatre de la tarda, fonts policials informaven que la direcció de l'escorxador estava reunida. Tanmateix, Esfosa no ha volgut fer declaracions. Per la seva banda, el sindicat COS ha cridat al boicot dels productes de Casa Terradellas. Encara queden 24 hores de vaga.
 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades

Nit de piquets a l'Illa Càrnia

Marc Rude dimarts, 29 març, 2016

A partir de quarts deu del vespre, les vaguistes van començar a arribar a l'entrada de l'illa càrnia, que en pocs minuts va queda bloquejada amb taules i una tenda d'acampada, mentre qu

Osona: cinc porcs per persona

dimarts, 9 febrer, 2016

Qui no ha menjat mai un espetec de Casa Tarradellas? Ara bé, qui sap com han arribat el greix, els teixits musculars i l’intestí del porc a la nostra nevera?