Política

“Anem darrere tots els gestors de la sanitat, ja sigui Boi Ruiz o Marina Geli, Manté o Prat”

Una nova operació de la Guàrdia Civil contra l'entramat d'empreses del Grup Innova de Reus i l'empresa sanitària Sagessa arriba per primera vegada a d'altres punts de les comarques de Tarragona
Teresa Gomis, al fons, amb la Guàrdia Civil a l'Ajuntament de Reus
Guillem Ramos (Reusdiari.cat)
28/04/2015

Un centenar d'agents de la Guàrdia Civil i un grup nombrós de funcionariat de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat i de l'Agència Estatal de l'Administració de l'Estat participen en la macrooperació Cirurgia, que s'ha iniciat a quarts de nou del matí amb una vintena llarga d'escorcolls a Reus, Tarragona, Valls, Amposta i Cambrils. A hores d'ara, es confirmen vuit detencions, entre les quals destaquen Teresa Gomis, primera tinent d'alcalde de Reus, i Josep Benet i Lluís Nualart, càrrecs que exercien d'enllaç entre Innova Reus i l'empresa Sagessa, encarregada del control de les institucions sanitàries públiques a la demarcació de Tarragona. L'any 2012, va transcendir que Nualart cobrava 226.000 euros l'any i tenia cotxe oficial pagat amb diners públics. Per cada reunió, els membres del consell d'administració de Sagessa rebien 1.000 euros bruts en concepte de dietes. La investigació és en mans del jutjat d'instrucció número 3 de Reus i es va iniciar arran d'una denúncia presentada fa tres anys pel regidor de la CUP David Vidal contra els màxims responsables del grup Innova, entre els quals destacava la figura de Josep Prat, que va ser detingut l'any passat.

Vidal, en declaracions a Reusdiari.cat, ha manifestat: “Ens ratifiquem en el que hem estat dient des de 2011 –quan la resta de grups municipals no ens feien cas i ratificaven el senyor Prat en la gerència d'Innova i del Grup Sagessa–, que estàvem davant d'una presumpta xarxa criminal que es dedicava a espoliar les arques públiques relacionades en l'àmbit de la gestió sanitària a Catalunya i que aquesta xarxa estava conformada per un nombre indeterminat de persones que comptaven amb la complicitat de càrrecs polítics, tant de l'administració pública local com, potser també, d'alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya”.

Es confirmen vuit detencions, entre elles les de Josep Benet i Lluís Nualart, càrrecs que exercien d'enllaç entre Innova Reus i Sagessa, societat encarregada del control de les institucions sanitàries públiques a la demarcació de Tarragona

En declaracions a la Directa, Xavier Milian, membre de l'equip municipal de la CUP de Reus, ha explicat: “Això no és una cosa que passi avui perquè sí, l'any 2012 vam presentar un escrit dient que hi havia una conxorxa sanitària que afectava els alts directius de la sanitat pública a Catalunya. Avui, hi ha més de vint registres, en territori Sagessa, des de Reus fins a Amposta, detencions a Tarragona i Valls. Per primera vegada, tot aquest procés judicial ha saltat les fronteres de Sagessa”. I ha afegit: “Anem darrere tots els que han gestionat la sanitat des de Barcelona aquests últims anys, ja sigui Boi Ruiz o Marina Geli, Carles Manté o Josep Prat”. Milian ha confirmat la detenció de Benet i Nualart. Fonts judicials han confirmat la detenció de la primera tinent d'alcalde i presidenta de Sagessa, Teresa Gomis, que acompanya els agents de la Guàrdia Civil en qualitat de testimoni de l'escorcoll a l'edifici consistorial de Reus. També hi és present l'alcalde de CiU, Carles Pellicer. A l'exterior, s'hi concentren prop de 400 persones. Dos vehicles camuflats encarregats del trasllat de les persones detingudes també estan aparcats a l'espera de novetats des de dins del consistori. “Ens informen que també s'està escorcollant l'Institut Pere Mata, una institució que, teòricament, no té lligams amb l'administració pública; això confirmaria els nexes obscurs entre els prestadors de la sanitat pública i privada”, afegeix Milian.

 

Les conseqüències d'investigar la corrupció a Innova

Després de les eleccions municipals de l'any 2011, el regidor David Vidal va passar a ser membre del consell d'administració d'Innova. Com que, fins aleshores, Vidal era un jardiner que treballava pel consistori i, a més, en la seva declaració de béns només hi figuraven 640 euros en un compte bancari, es va convertir en una pedra a la sabata per personatges com Prat o Manté, que a les reunions del consell d'administració encarregaven càterings amb “pernil de Jabugo i ampolles de vi de 12,70 euros”.

Xavier Milian (CUP de Reus): “Això no és una cosa que passi avui perquè sí. L'any 2012 vam presentar un escrit dient que, a Catalunya, hi havia una conxorxa sanitària que afectava els alts directius de la sanitat pública”

En aquest reportatge de la revista Cafè amb Llet, s'explica com va ser l'arribada de Vidal a Innova i com això va trastocar els plans dels que, fins aleshores, n'havien estat els gestors. Després que Vidal denunciés les irregularitats davant del jutjat, es va produir un episodi poc clar en què Vidal i la seva companya van ser imputats per un suposat delicte d'atemptat a l'autoritat. Els denunciants van ser dos agents de la policia local de Reus que actuaven sota les ordres dels polítics que Vidal estava investigant per presumpta corrupció.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: