Què trobarem a la Directa 378

Aproximació al contingut del paper d'aquesta quinzena
Ferran Doménech 10/02/2015

Al número 378 de la Directa hem ajuntat les seccions Estirant del fil i A peu del canó. El resultat és un dossier de nou pàgines dedicades a “Ciutat Morta” i al cos de la Guàrdia Urbana: orígens, altres episodis repressius, els escàndols dels informes mèdics, dades inèdites, etc. A més, i sota el títol “Un rastre de polítiques de destrucció social”, publiquem la biografia negra de Joan Clos.

Il·lustració de portada, a càrrec de Sr. Plástiko

 

A la secció Miralls entrevistem a Isabella Lorusso i Eva Martí, que s’han apropat a les vivències de les dones que, al principi de la Guerra Civil, es van enrolar a les milícies. Jugaren un paper decisiu a la rereguarda, on van subvertir els rols masclistes i conquerir espais de llibertat.

 

Al Cruïlla hem entrevistat familiars d’activistes que han patit tortures, processos judicials i penes de presó: Mariana Huidobro –mare d’un dels empresonats del Cas 4F–, activistes del col·lectiu madrileny Madres Contra la Represión, familiars de les encausades pels fets esdevinguts arran de l’Efecte Can Vies agrupades en la Xarxa Anti-repressió de Familiars de Detingudes i Isabel, mare d’Isma Benito, detingut i empresonat durant la vaga general del 29-M del 2012 juntament amb Dani Ayash. Tots dos acusats s’enfronten a peticions de 8 anys i 9 mesos de reclusió.

A Impressions, la secció d'opinió, hi trobem un article sobre l'exclusió de les dones al món dels videojocs. A Roda el món ens n'anirem fins els EUA on les morts de Michael Brown i Eric Garner han tornat a mobilitzar la comunitat afroamericana, que reclama el final de l’estigmatització. D'altra banda, a França la sensació d’inseguretat derivada d’alguns atacs antisemites impulsa milers de jueus francesos a acollir-se a la Llei del Retorn. S’afinquen en localitats israelianes com Netanya, la llar d’una de les comunitats franceses més grans d'Israel. Per últim, Rafael Poch-de-Feliu analitza les claus pel canvi europeu i el paper que hi poden tenir Syriza i Podemos.

A la secció Poca Broma estrenem col·laborador. Ni més ni menys que Valero Sanmartí, amb una il·lustració –si és que arriba aquesta categoria– sobre la disfressa de Carnaval de Trias. I continuem amb la penúltima secció del quinzenal, Expressions: el 21 de febrer es compleixen 50 anys del l’assassinat de Malcolm X, un referent ideològic per a milions de persones arreu del món, i Manel Ros i Lara Villalón analitzen la seva petja en les arts.

El documentalista Hernán Zin és l’autor de notables treballs com “Villas Miseria” (2009). Al seu darrer film, “Nacido en Gaza”, dóna la paraula a diversos nens i nenes palestines durant i després de l’operació militar israeliana Marge Protector. Guille Larios ens presenta el film, que es projecta únicament als cinemes Girona de Barcelona cada dimecres fins a finals de febrer subjecta a un format d’entrada solidària. D'altra banda, Ignasi Franch i Quique Badia respectivament ressenyen la pel·lícula “Volar”, de Carla Subirana, i el llibre “PornoBurka”, de Briggite Vassallo.

Per últim, a la Indirecta, Àlex Romaguera entrevista a Juan Sosa Maldonado, activista mexicà pels drets humans. “La repressió ha impedit que hi hagi una alternativa d’esquerres a Mèxic”, explica.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades