Internacional

'Alfon' no ingressarà a la presó fins que no es resolgui el recurs davant el Suprem

La defensa basarà el recurs en les contradiccions en què van incórrer els agents durant el judici del 25 de novembre passat i en la ruptura de la cadena de custòdia de l'artefacte explosiu que, presumptament, portava 'Alfon'
El jove de Vallecas durant la roda de premsa d'aquest matí a l'Ateneo de Madrid
/ Álvaro Minguito (DISOPress)

Erlantz Ibarrondo, advocat d'Alfonso Fernández Ortega, recorrerà davant el Tribunal Suprem la sentència de l'Audiència Provincial de Madrid que condemna el jove a una pena de quatre anys per tinença d'explosius. La defensa basarà el recurs en les contradiccions en què van incórrer els agents de la Policia Nacional espanyola durant el judici del 25 de novembre passat i en la ruptura de la cadena de custòdia de l'artefacte explosiu que, presumptament, portava Alfon a la vaga general del 14 de novembre de 2012.

L'advocat ha denunciat, aquest matí a l'Ateneu de Madrid, que s'està utilitzant la pràctica de la “prova diabòlica, d'acord amb la qual l'imputat ha de demostrar que és innocent en comptes que la part contrària hagi de demostrar la seva culpabilitat”. No s'ha pogut demostrar, denuncia Ibarrondo, “que en cap moment Alfon portés la motxilla que es va analitzar”. L'advocat assenyala, a més, que ningú no els explica qui va lliurar a la policia científica els vials amb gasolina –en teoria, extreta de les ampolles que conformaven l'explosiu. “La brigada que rep l'artefacte inicialment és diferent de la que el lliura a la policia científica, però la sala no ho ha considerat rellevant. On ha estat l'artefacte durant tot aquest temps?”. Tampoc no s'han tingut en compte els testimonis presentats per la defensa: “Nno han estat referenciats en la sentència”, denúncia Ibarrondo, que lamenta que “la paraula d'un agent de policia sigui suficient per enervar la presumpció d'innocència”."S'està utilitzant la pràctica de la prova diabòlica, d'acord amb la qual l'imputat ha de demostrar que és innocent en comptes que la part contrària hagi de demostrar la seva culpabilitat"Erlantz Ibarrondo també ha recordat que les quatre petjades identificables que l'informe pericial lofoscòpic va trobar a l'artefacte no han estat analitzades. Ni la fiscalia ni la jutgessa ni la defensa ho han sol·licitat. En el cas de la defensa, segons ha declarat Ibarrondo a l'agència Diso Press, ha estat "perquè la despesa econòmica que suposa s'escapa de les nostres possibilitats".

 

No s'ha pogut demostrar, denuncia Ibarrondo, "que en cap moment 'Alfon' portés la motxilla que es va analitzar" / Álvaro Minguito (DISOPress)

 

“Llevat que hi hagi sorpreses”, ha dit l'advocat, Alfon no ingressarà a la presó fins que no es resolgui el recurs. “Vam rebre la sentència el dia 8 de gener i, el 9, (la fiscalia) estava demanant el seu ingrés a la presó, però la sala ha decidit que no hi ha d'ingressar perquè no hi ha risc de fuga, com demostren les declaracions que ha anat fent el dia 15 de cada mes durant tot aquest temps”, ha explicat l'advocat. Durant la compareixença d'aquest matí, Ibarrondo ha recordat, també, que Alfon va ser empresonat de manera preventiva en règim FIES, a petició del ministeri públic, “sense que s'haguessin analitzat els components del suposat artefacte”.

La Plataforma Alfon Libertad denuncia que s'ha tractat el jove “com a cap de turc, com a advertència per a tots els que lluiten en la situació terrible en què ens trobem”. Segons el mateix Alfon, “les motivacions són polítiques”. El seu advocat confia que el recurs tingui “possibilitats de prosperar”.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: