L'Audiència Provincial de Madrid condemna 'Alfon' a quatre anys de presó

Durant el judici, la defensa va demanar l'absolució basant-se en l'absència de proves objectives que incriminessin el jove
Ramon Samblas 08/01/2015

Aquest matí la secció 30 de l'Audiència provincial de Madrid ha notificat la sentència en la qual es condemna a Alfonso Fernández Ortega “Alfon” a quatre anys de presó pel delicte de “tinença de material explosiu”, donant així per vàlida les acusacions de la Policia Nacional espanyola. La magistrada Maria del Pilar Oliván –ponent de la sentència– considera que la declaració com a testimoni de tres agents adscrits a la Policia judicial de la comissaria de Vallecas és un element suficient per decretar la pena de reclusió contra el jove, ja que segons la jutgessa no hi ha hagut ni contradiccions ni cap ànim d'animadversió dels agents contra el jove. En resum, és la paraula dels tres policies contra la paraula de l'”Alfon”.

La magistrada Maria del Pilar Oliván considera la declaració com a testimoni de tres agents de la Policia judicial un element suficient per decretar la pena de reclusió contra el joveLa sentència detalla que l'artefacte explosiu estava format per dues ampolles d'aigua amb líquid inflamable i dos carregadors de gas d'encenedor, lligats amb cinta adhesiva a un petard. A més, segons la magistrada, el fet que durant l'escorcoll practicat a la seu dels Bukaneros –seguidors del Rayo Vallecano–, es trobés ampolles d'aigua de la mateixa marca que les ampolles que contenien el líquid inflamable és un “indici” de l'autoria de la fabricació de l'artefacte. Malgrat tot, en cap moment de la sentència es demostra que el jove de Vallecas tingués possessió del suposat artefacte, sinó que són els policies els que asseguren que una bossa trobada enmig del carrer que contenia l'artefacte és la mateixa que duia el jove quan, segons els agents, va fugir en veure's sorprès. No s'ha trobat cap empremta dactilar del jove al material acusatori.

L'advocat d'Alfon nega les acusacions

El matí del 14 de novembre de 2012, dia de la vaga general europea, el jove de Vallecas va ser detingut juntament amb la seva parella, quan passejaven pel barri, per un grup de policies de paisà. Tot seguit el jutge va decretar presó incondicional i poques setmanes després feia més dur el seu règim penitenciari al incloure'l en els Fitxers d'Interns d'Especial Seguiment (FIES). Un parell de mesos més tard va ser alliberat amb càrrecs. Després d'un ajornament, el 25 de novembre es va celebrar el judici contra l'activista madrileny on la principal acusació era la tinença de material explosiu.

Durant el judici, la defensa va demanar l'absolució sobre la base de l'absència de proves objectives que incriminessin el joveDurant el judici, la defensa va demanar l'absolució sobre la base de l'absència de proves objectives que incriminessin el jove. La policia espanyola no va presentar “ni una sola dada objectiva que permeti comprovar els fets” dels quals s'acusa al jove madrileny, va dir després del judici l'advocat Erlantz Ibarrondo. La policia va arribar a fer fins a tres registres domiciliaris a la casa de la parella de l'”Alfon”, a la seu de Bukaneros i al mateix domicili de l'activista madrileny.

Irregularitats en l'acusació

Ibarrondo també va denunciar altres irregularitats en l'acusació, com per exemple que es trenqués la cadena de custòdia del presumpte material explosiu o que la fiscalia emetés l'acusació per tinença de material explosiu abans que s'analitzés quines substàncies contenia. L'advocat també va al·legar que mai s'analitzessin les quatre petjades dactilars diferents que es van trobar en els materials presumptament decomissats.

Fins al moment, no ha transcendit cap valoració d'aquesta sentència per part de l'entorn del jove, ni tampoc si decidiran recórrer aquesta decisió judicial.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades